Catalunya persegueix Pedro Sánchez vagi on vagi. També en la seva gira pels països bàltics, on s'ha topat amb una estelada durant una ofrena floral a Riga, la capital de Letònia. Un bon presagi del que vindria després, en roda de premsa. Al president espanyol li han preguntat per l'independentisme, que avui ha vist com es reunien a Waterloo el president i el vicepresident de l'1-O, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Si bé evitant retrets, el dirigent socialista els ha volgut avisar que l'independentisme no pot continuar "ancorat en el 2017".
En la compareixença conjunta amb el primer ministre letó Krisjanis Karins, el president del govern espanyol ha reiterat que "la seva posició és clara", i també la seva proposta: l'anomenada "agenda per al retrobament". En aquest sentit, Sánchez ha manifestat la seva voluntat de "superar l'any 2017", i d'aquí l'indult als presos polítics. Però també ha defensat que l'independentisme ha d'"aprendre dels seus errors" i obrir un "procés de diàleg amb l'altra part de Catalunya", la no independentista.
“Els últims moviments del govern d’Espanya han demostrat que volem traslladar que ens necessitem tots, que hem de comptar amb tots”, ha defensat el president espanyol, que ha demanat centrar-se en els “assumptes importants” en aquest moment, com els contagis, la vacunació o la recuperació econòmica. Ha garantit “tot el suport” a la Generalitat per a superar aquest “drama” i “construir entre tots un futur comú”. I ha conclòs al respecte: “No ens mereixem continuar ancorats en l’any 2017”.
Moment estelada
La qüestió catalana ha estat ben present en aquest primer dia a Letònia. Instants abans de la compareixença, Pedro Sánchez ha participat d’una ofrena floral justament a les víctimes de la seva guerra d’independència. L’acte ha tingut lloc a l’aire lliure, al Monument a la Llibertat de Riga, i dos ciutadans han aprofitat per a exhibir una estelada. L’han mantingut ben visible durant els cinc minuts que ha durat l’ofrena, col·locats just darrere de les delegacions espanyola i letona.
El primer ministre letó també ha estat preguntat pel conflicte polític català. Sense anar més lluny, també era letó el diputat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa que va elaborar l'informe sobre l'1-O. Però Krisjanis Kanis ha insistit que es tracta d'un assumpte intern i que com a primer ministre de Letònia no és qui per a donar recomanacions. Tot i això, ha expressat "respecte" per l'actitud adoptada pel govern de Pedro Sánchez per fer front a la qüestió.