La llei d'amnistia ha desfermat una autèntica batalla campal aquest dimecres al Parlament Europeu, just l'endemà que se'n debatés la tramitació de la llei al Congrés dels diputats. La raó ha estat la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer balanç del semestre de presidència espanyola. Després de rebre una autèntica pluja de retrets des de les files de PP, Cs i Vox, i no només per part dels eurodiputats espanyols, Sánchez ha replicat amb una defensa de la democràcia espanyola i de l'amnistia, com una sortida per normalitzar la situació a Catalunya, i amb una crida directa al president a l'exili, Carles Puigdemont, que seguia el debat des del fons de l'hemicicle. "Avui la situació a Catalunya és infinitament millor i la seguirem millorant. Al senyor Puigdemont vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho", l'ha emplaçat.
Sánchez no s'ha referit a aquest tema durant la seva primera intervenció, però sí en el torn de rèplica després de rebre el xàfec dels conservadors y la ultradreta. Ha advertit que Espanya és una de les democràcies més consolidades, "jove, imperfecta, però superior en qualitat, segons tots els estudis empírics". "I si no ocupa una situació millor és per un cas clar de lawfare, provocat pel PP que està bloquejant la renovació del CGPJ", ha reblat.
El president espanyol ha emplaçat el PP a trencar el seu "idil·li" amb la ultradreta; ha alertat que la presència de la ultradreta a Europa s'ha duplicat els darrers anys i s'ha convertit en la primera opció conservadora en un de cada tres estats membres de la UE. "Aquesta és la veritable amenaça", ha advertit, mentre s'escoltaven protestes i riures sarcàstics entre els eurodiputats d'extrema dreta.
Catalunya, 2017
El president espanyol ha recordat que el 2017 es van produir situacions de discòrdia i enfrontament a Catalunya. "Ningú pot estar orgullós d'aquella època", ha advertit. Ha recordat que el comissari de Justícia Didier Reynders, avui crític amb l'amnisita, va reclamar que es reprengués el diàleg i que el diputat portuguès Paulo Rangel, que avui ha carregat contra ell, va advertir que havia estat "un greu error avançar amb la persecució judicial i la presó als responsables polítics". Per tot plegat, ha assegurat que el seu govern ha intentat refer el fracàs del PP en aquest tema, ha assegurat que els indults han normalitzat la situació i que l'amnistia ho apuntalarà.
"Avui la situació a Catalunya és infinitament millor i la seguirem millorant. Al senyor Puigdemont vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho. Que hem de fer-ho per les vies de la política, la negociació i la Constitució; i la llei d'amnistia és un pas important", ha assegurat a més d'insistir que és una llei constitucional i que compta amb un ampli suport. Igualment, ha garantit que seguiran promovent l'ús del català, el gallec i l'euskera, després que a la seva intervenció, Puigdemont havia mostrat la preocupació sobre la no aprovació de la tramitació de la reforma del reglament lingüístic.
"En definitiva no és l'aposta pel retrobament el que amenaça la democràcia, en absolut. La veritable amenaça a Espanya i a Europa és l'avenç de la ultradreta i també la irresponsabilitat de les dretes tradicionals que els estan obrint les portes als governs de coalició i estan fent seves moltes de les idees ultres", ha insistit enmig les protestes en els escons conservadors.
Alemanya i el Tercer Reich
El president del grup popular, l'alemany Manfred Weber, que ha obert les intervencions dels grups parlamentaris, ha estat el primer a parlar sobre amnistia en aquest debat. De fet, ha estat un dels pocs a qui Sánchez ha respost directament en el torn de rèplica per advertir-li que conegui abans Espanya i no es limiti a repetir les proclames del PP. "Vostè sap qui són els aliats del PP a Espanya? Què representa Vox? Com defineix la UE?", l'ha interrogat Sánchez, al mateix temps que desplegava un recull de les declaracions dels líders de Vox, mentre els eurodiputats d'aquesta formació responien amb crits a l'hemicicle. Entre altres punts ha advertit a Weber que Vox vol recuperar a carrers de ciutats espanyoles noms de persones vinculades al franquisme. "Aquest seria també el seu pla per Alemanya tornar als carrers i places de Berlin els noms dels líders del Tercer Reich?", ha demanat a l'eurodiputat alemany provocant un increment del volum de protestes i xiulets entre els escons de la dreta. El responsable del PP Europeu ha volgut respondre apel·lant a una qüestió d'ordre, però ho ha fet mentre Sánchez abandonava ja l'hemicicle.
Weber havia retret a Sánchez que després d'haver negat que estigués disposat a impulsar l'amnistia fins abans de les eleccions de juliol i que després l'hagi aprovat. "Europa està preocupada, la Comissió esta fent preguntes molt importants", ha advertit a més de retreure-li també a Sánchez que hagués promès a Carles Puigdemont comissions d'investigació sobre la judicialització del procés i tirar-li en cara que "ahir al Parlament Espanyol el grup de Puigdemont va posar al punt de mira jutges concrets". L'eurodiputat popular ha advertit que si es tira endavant aquesta comissió sobre la resposta de la justícia al procés caldrà una comissió d'investigació al Parlament Europeu per estudiar molt de prop el que està passant a Espanya".
Pàtria des de l'insult
Tot seguit ha intervingut la presidenta del grup socialista, Iratxe García, que ha expressat el seu suport a Sánchez davant d'una "dreta i extrema dreta que només entenen la pàtria des de l'insult". "De lliçons de l'estat de dret, ni una, menys quan el seu partit porta cinc anys bloquejant el poder judicial", ha retret García a Weber. La presidenta del grup socialista ja havia protagonitzat un enfrontament a crits amb un eurodiputat del PP abans de començar el ple.
Després dels responsables dels grups ha arribat el torn dels diputats que han demanat la paraula. El primer, Jorge Buixadé de Vox, que ha acusat Sánchez de protagonitzar un "cop contra la democràcia", aprovant una llei per beneficiar un grup de persones que van actuar contra la nació i que han provocat la resposta sense excepció de tots els jutges. "És un retrocés de segles", ha reblat, a més de responsabilitzat Sánchez del major acte de corrupció" de la política espanyola, cuinat "en un sòrdid hotel de Brussel·les per una banda de saquejadors".
La popular Dolors Montserrat ha advertit Sánchez que "Espanya diu no a una amnistia, a un cop a la democràcia i a gravíssims delictes de corrupció, que crea espanyols de primera i de segona". "D'Espanya no se'n riu ningú, perquè som una gran nació", ha advertit a més de titllar Sánchez de polític sense principis ni paraula que "arrasa amb tot per seguir governant". "L'amnistia de Sánchez és vendre la dignitat d'Espanya per set vots per governar", ha retret.
El portaveu de Cs, Adrián Vázquez, ha reblat en els retrets a la política de Sánchez amb un: "A vostè que tant li preocupa la història, sàpiga que la seva si no la rectifica no acabarà bé".
El portuguès del grup popular Paulo Rangel ha denunciat que a Espanya ha començat una persecució que ha comparat amb la de les bruixes de Salem i ha acabat la seva intervenció assegurant: "Jo no creo en les bruixes, però haver-les n'hi ha.
Des de Ciutadans Jordi Cañas ha comparat Sánchez amb Dorian Grey ha redundat en les acusacions contra ell per haver convocat eleccions i negociat "amb delinqüents", però sobretot per haver trencat els principis europeus per set vots. Mentre que el popular Javier Zarzalejos ha parlat d'anomalia europea i vergonya nacional per denunciar que "actes de terrorisme, sí actes de terrorisme, quedaran impunes".
L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha estat més original i ha fet sortir al ple el rei d'Espanya, Felip VI, i el seu somriure al costat del president argentí Javier Milei, "més feliç que durant la seva investidura de Sánchez". Riba ha advertit que la proposta d'Esquerra és un referèndum i ha demanat al president espanyol quina és la seva proposta.