El desconcert era tan generalitzat per la pròrroga de sis mesos que no s'aguantava. Davant d'això, gairebé tota l'oposició ha reclamat canvis al govern espanyol. Un d'aquests grups és ERC, que ha presentat una esmena per a reduir l'estat d'alarma a quatre mesos prorrogables. També han aconseguit compareixences periòdiques davant del Congrés: Pedro Sánchez cada dos mesos, i el ministre Salvador Illa. Segons asseguren fonts republicanes i socialistes, el PSOE ha donat llum verda a aquestes esmenes. Van en la mateixa línia que esmenes ja registrades per altres grups.

L’esmena, pel que fa a la durada, és la que ha ofert el mateix Sánchez avui durant la sessió de control. Segons el text registrat, “transcorreguts quatre mesos de vigència d’aquesta pròrroga, la conferència de presidents autonòmics podrà formular al govern espanyol una proposta d’aixecament de l’estat d’alarma, previ acord favorable del Consell Interterritorial a la vista de l’evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials i econòmics”.

 

Per altra banda, també estableix la fiscalització parlamentària del govern espanyol: “El president sol·licitarà la seva compareixença davant del ple del Congrés, cada dos mesos, per donar compte de les dades i gestions del Govern d’Espanya amb relació a l'aplicació de l’estat d’alarma”. De la mateixa manera, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho farà “amb periodicitat mensual”.

La proposta inicial quedava molt lluny de les expectatives de l'oposició, on el desconcert s'ha generalitzat pel període de sis mesos, degut a la manca de control parlamentari sobre el govern. Se n'ha queixat el PP i Ciutadans, però també formacions independentistes com ERC, Junts per Catalunya o el BNG. Tots aquests grups han mantingut contactes per a esmenar la proposta del govern espanyol.

Acceptant les esmenes d'ERC, el govern espanyol tindrà més fàcil demà l'aprovació d'aquesta pròrroga de l'estat d'alarma. La votació requereix de majoria simple, és a dir, més  que no.