Pedro Sánchez ha insistit aquest dilluns que Esquerra Republicana ha d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. Ha defensat que ERC, “després de la mala experiència” d’un govern de coalició amb Junts per Catalunya, ha de “canviar i obrir una nova etapa” amb el PSC. “S’han d’entendre perquè el futur de la societat catalana passa per allà”, ha defensat el president del govern espanyol, després de destacar la importància que tindria per a “una Catalunya que ha patit molt” un acord entre “una formació que és independentista i una altra que no ho és”. Ha defensat que els catalans, de forma “reiterada”, han marcat en els últims anys “la direcció clara d’entesa transversal” entre formacions polítiques.
En una entrevista a la cadena SER, ha estat preguntat si Junts per Catalunya és garantia d’estabilitat per a la governabilitat espanyola. Ha opinat que al partit liderat per Carles Puigdemont li convindria “saber llegir què ha dit la societat catalana” el passat 12-M, en referència a una aritmètica que aplana el camí a una entesa entre el PSC, ERC i els comuns, així com a les generals del 23-J. Ha celebrat que aquesta formació independentista apostés fa uns mesos per mantenir la Moncloa en mans del PSOE. “Ara podríem tenir un govern del PP amb Vox”, ha recordat Pedro Sánchez per posar en valor la decisió de Junts.
Què significa per a Pedro Sánchez “singularitat” en el finançament de Catalunya? El president del govern espanyol ha respost aquest dilluns a aquesta pregunta després que, fa un parell de setmanes, obrís la porta a entregar a Esquerra Republicana aquesta contraprestació a canvi d’investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. Membres del seu executiu i del seu partit han embolicat la troca durant els darrers dies, sense entrar en cap concreció sobre què se li podria entregar a Catalunya, més enllà de deixar clar que els catalans no tindran un concert econòmic com els bascos. El líder socialista s’ha mantingut en aquesta mateixa línia aquest dilluns. “Totes les comunitats tenen les seves singularitats; per tant, hem de respectar-les i incorporar-les, perquè és garantia d’igualtat tractar de forma desigual qui és desigual”.
Ha reiterat que la reforma del sistema de finançament autonòmic és una de les seves prioritats des que és president del govern espanyol. Ha remarcat que, després d’haver arribat amb el PP la setmana passada a un acord per renovar els vocals del Consell General del Poder Judicial, ara toca fer el mateix amb el finançament. Dit això, ha insistit que la solució ha de ser “multilateral”, entre totes les comunitats autònomes, i ha assenyalat amb el dit “els governs de PP i Vox” com a grans culpables de la desigualtat territorial en matèria de finançament a l’Estat per culpa de la “competència fiscal a la baixa” que exerceixen. Dit això, ha insistit que no té res a veure que el debat sobre finançament autonòmic hagi revifat ara que Sánchez vol que el PSC torni a entrar al Palau de la Generalitat: “És un debat existent des del 2010”, ha dit.
Límit màxim de finançament públic als mitjans de comunicació
Pedro Sánchez ha explicat que el pròxim 17 de juliol compareixerà al Congrés dels Diputats per presentar la seva proposta de “regeneració democràtica”. La seva idea és començar per una modificació de la llei de publicitat institucional. Ha avançat que pretén impulsar un límit màxim en el finançament públic dels mitjans de comunicació. “No és acceptable que amb recursos públics s'estigui finançant la desinformació i les boles, com veiem per part de governs de la dreta i l'extrema dreta”, ha dit quan defensava augmentar els índexs de transparència en el món dels mitjans de comunicació. Ha apuntat que el paquet de mesures també inclourà una modificació de la llei del dret a l'honor i del dret a la rectificació, i ha recordat que la llei de publicitat institucional ja té 20 anys i no incorpora el fenomen de la digitalització de la informació i dels mitjans. Després de la seva intervenció al Congrés, iniciarà una ronda de consultes amb els grups parlamentaris per tal de posar en marxa les mesures després de l'estiu.
En defensa del fiscal general i Begoña Gómez
Per altra banda, Sánchez ha descartat que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García-Ortiz, hagi de dimitir per estar imputat per la suposada filtració de dades de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "Té tot el suport del govern espanyol", ha assegurat quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, després d'assenyalar que l'única cosa que va fer Ortiz va ser "sortir en defensa" de la Fiscalia de Madrid i esclarir "una bola" difosa pel cap de gabinet de la lideressa madrilenya, Miguel Ángel Rodríguez.
També ha sortit en defensa de la seva esposa, Begoña Gómez, que aquest divendres haurà de declarar davant del jutge Juan Carlos Peinado pels presumptes delictes de corrupció i tràfic d'influències. "No hi ha res" d'il·legal ni immoral en l'activitat empresarial de la seva parella, ha defensat el president del govern espanyol; a banda d'insistir que hi ha una "campanya" per enderrocar el seu executiu.
Insta Sumar a "fer els deures" després de la victòria de la ultradreta a França
Pedro Sánchez també ha estat preguntat en aquesta entrevista sobre una matèria de rabiosa actualitat: la victòria de la ultradreta en la primera volta de les eleccions legislatives franceses. En la seva resposta, ha assenyalat que, en el cas espanyol, Sumar "té deures". Ha recordat que el PSOE necessita a la seva esquerra un espai ordenat i consolidat per tal d'aturar l'arribada al poder del PP en coalició amb Vox. Ha recordat que, a opinió seva, el naixement i creixement de la formació ultra 'Se Acabó la Fiesta' és fruit de la normalització de Vox després d'haver pactat amb els populars. Dit això, s'ha mostrat "orgullós" que en les eleccions generals del 23-J la ciutadania espanyola demostrés que es pot guanyar i mantenir-se al poder "avançant amb polítiques progressistes".