El president d'Espanya, Pedro Sánchez, reconeix l'aïllament internacional i assegura que no tenen prevista cap reunió bilateral amb el president dels Estats Units d'Amèrica, Joe Biden: "No ho tenim a l'agenda".

Sánchez ha valorat la curtíssima conversació d'ahir amb Biden com una trobada "amistosa i cordial" i ha considerat al seu homòleg americà com un "aliat". Tot i que el president de França, Emmanuel Macron, entre d'altres, sí que s'ha reunit amb Biden, el president socialista ha esperat ser convocat a "futures reunions per tractar temes més precisos".

Macron Biden Reunió bilateral entre Biden i Macron

En canvi, Biden sí que es va reunir amb l'excanceller d'Alemanya Angela Merkel que va presentar-li el nou líder del partit dels socialdemòcrates alemanys, Olaf Scholz.

Alemanya Merkel ScholzReunió de Merkel amb Biden per presentar-li Scholz 

Irrellevància internacional

També ha anunciat que l'any vinent hi haurà una cimera de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN)  a la capital espanyola, Madrid. Biden hi serà, tot i això el president espanyol ha admès l'aïllament internacional que pateix Espanya i ha reconegut que no té previst cap reunió personal amb el president dels EUA.

Tot i la irrellevància internacional, Sánchez ha valorat molt positivament el canvi de presidència als EUA, del republicà Donald Trump al demòcrata Joe Biden. El líder de l'executiu espanyol ha argumentat que "hi ha una aposta clara pel multilateralisme" i que el canvi de Trump a Biden és "com la nit al dia". 

La reforma laboral

El president espanyol ha parlat des del G20 sobre una de les qüestions que més mals de caps li ha donat i més tensió entre socis de govern: la reforma laboral. Ha convocat a tots els agents socials, els sindicats i els empresaris a canviar el model productiu: "Que ajudin a que puguem modernitzar el nostre model de relacions laborals". També ha argumentat que serà "fonamental apel·lar a la responsabilitat de país" del conjunt d'actors socials.

Tot i això, Sánchez ha abandonat la retòrica que va usar en el Congrés socialista de "posar punt final" a la reforma laboral de 2012 i ha assegurat que canviarà només "algunes coses" d'aquella regulació.

Escalfament global

Finalment ha assegurat que surt satisfet de la reunió del G20 i que han tingut debats "francament productius", també que està satisfet "tant pel que hem aconseguit en aquesta cimera, com pels resultats de la mateixa".

Ha valorat molt positivament la decisió de fixar el sostre de l'escalfament global en 1,5 graus: "Crec que és un compromís rellevant".

Victòria pírrica

El president espanyol, Pedro Sánchez, va aconseguir una victòria pírrica a l'inici de la reunió del G-20 a Roma. Sánchez va aconseguir conversar per segon cop trenta segons amb el president dels EUA, Joe Biden.

Tot i que el mandatari nord-americà va refusar una reunió bilateral amb Sánchez, sí que va tenir una petita conversa a l'inici de la trobada prop dels trenta segons, segons es pot veure en el vídeo oficial facilitat per la Moncloa. Les últimes paraules entre els dos presidents van ser en la reunió de l'OTAN el passat juny on la conversació va ser caminant i tampoc es va allargar més de mig minut.

Imatge principal de Pedro Sánchez al G20