Tenaç i desafiant la sort. Com si d'una al·legoria a un tornar començar es tractés, l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reaparegut en l'acte més rellevant de la seva candidatura per a les primàries amb la mateixa jaqueta morada que duia posada durant el comitè federal de l'1 d'octubre, quan va rebre el cop dels crítics, que el va portar a la dimissió. Era la mateixa jaqueta morada que vestia en la reunió amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ara fa més d'un any, quan intentava guanyar-se el seu favor per esdevenir president del govern espanyol.
"No sóc la mateixa persona que va guanyar les primàries fa quasi tres anys, ni tampoc la mateixa que a l'octubre" explicava rodejat de fons pels seus fidels, els del "no és no". Hi havia la diputada per Saragossa, Susana Sumelzo, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i així fins a una vintena de "socialistes orgullosos", com explicava el diputat per Guipúscoa, Odón Elorza, durant la intervenció. "Alguns duien que hem patit traïcions, jo prefereixo dir que hi ha absències" deia una font del seu entorn més íntim a El Nacional.
Sánchez ha reaparegut amb un programa diferent en matèria territorial, disposat a complicar la governabilitat a Mariano Rajoy. Com avançava aquest diari, l'exdirigent de Ferraz ara advoca per reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat. Convençut que pot guanyar les primàries a l'únic candidat oficial, l'exlehendakari Patxi López, també mira Podemos amb uns altres ulls i assegura que vol una "gran coalició de forces progressistes" per acabar amb "l'únic enemic, que és el neoliberalisme del Partit Popular".
Segons el text, s'hauria d'introduir una reforma federal de la Constitució, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del "poble espanyol", però "perfeccionant" l'article 2, front el conflicte amb Catalunya. La mesura no garantiria el dret a decidir de la nació catalana perquè seria dins del significat cultural i històric. Ans al contrari, hi hauria una supremacia de la nació espanyola. "Com en qualsevol altre territori a Espanya, l'existència d'identitats nacionals diferents no pot convertir-se en un instrument polític de dominació i segregació d'uns ciutadans sobre uns altres", apunta el text.
Així les coses, Sánchez ha reivindicat una voluntat de potenciar el diàleg entre la Generalitat i Moncloa. "S'han d'aportar arguments, no amenaces. Defensem un model territorial amb més autogovern per a les comunitats històriques. Volem una reforma que recuperi, afini, i enforteixi" la presència de diverses nacions a l'Estat, afirmava. Sí hi havia un crit de guerra a l'Estat propi. "Una eventual independència en l'actual context europeu i mundial resulta inviable, i es fonamenta en mites i fal·làcies que desmuntarem", afirma el text.
Podemos i els sindicats
El document, d'unes 33 pàgines i titulat Somos Socialistas, por una nueva socialdemocracia, ha estat coordinat pel sociòleg José Félix Tezanos i l'economista Manuel Escudero, l'exministra Cristina Narbona i Elorza. Aquests tres, juntament amb la diputada per Madrid i antiga jutge Margarita Robles, s'han assegut amb l'exsecretari general a la taula a cinc del Teatre Fernando de Rojas, al Círculo de las Bellas Artes de Madrid, en l'acte que estava convocat a les 19.30h, tot i que ha començat més tard de l'esperat.
En cap moment no els ha citat, però Podemos és el referent en qui s'emmiralla en aquest gir programàtic. El document advoca explícitament per evitar l'enfrontament i la "col·lisió frontal" amb les altres forces d'esquerra i la cooperació amb els sindicats. Les polítiques que avalarien l'entesa serien el salari mínim de 1.000 euros, una renta mínima garantida, o la derogació de la reforma laboral, "pels qui pateixen la crisi".
Castigat per la gestora i la forma com haurien anat les "decisions als despatxos", l'exsecretari general ara aposta per retornar el màxim poder a les bases i limitar la constitució d'aquests òrgans provisionals a 90 dies. Els pactes de govern haurien de ser també consultats a la militància, com a "columna vertebral del PSOE". Aquests mateixos seran els encarregats de decidir la configuració orgànica de càrrecs interns, i el comitè federal quedaria per a afers "d'especial interès".
Però Sánchez adverteix que això no és un gir a l'esquerra. "Nosaltres som l'esquerra i el principal partit que pot liderar el canvi i aturar l'austerici". El "no és no" que alguns adeptes cantaven a l'entrada ha estat respost per l'aspirant a secretari general amb un "sí". Sí a plantar cara a López, a la gestora, i també, a Susana Díaz, si formalitza la seva candidatura a finals de febrer, principis de març, com algunes fonts asseguren que farà.