En poc més d’una setmana, Pedro Sánchez ha fet marxa enrere en el seu discurs per fer front a la feblesa parlamentària. Si en el passat comitè federal del PSOE va manifestar la seva disposició a eludir el Congrés per tal de mantenir-se a la presidència, ara ha reculat. La seva frase en aquell conclave socialista va generar molta polèmica i va provocar que el PP li saltés al coll: “Avançarem amb o sense el suport de l’oposició, amb o sense el concurs d’un poder legislatiu que necessàriament ha de ser més constructiu i menys restrictiu”. Ara, sembla que la solució per fer front a les continuades patacades parlamentàries pot ser una altra. Així ho ha manifestat aquest dilluns en una reunió de diputats, senadors i europarlamentaris del PSOE al Congrés, en la qual els ha demanat que siguin “dialogants i propositius”, i que “s’obrin a les idees i necessitats de les altres forces polítiques”.
Durant el discurs d’aquest dilluns, Pedro Sánchez ha demanat als seus companys de partit aixecar ponts amb aquelles formacions que volen "construir", així com "no perdre el temps" amb les formacions que només busquen "destruir". Ha emmarcat, també, la seva feblesa parlamentària i la fragmentació del Congrés dins la normalitat de les democràcies occidentals. Ha recriminat a l’oposició que el tractin com un president “okupa”. “Ignoren o oculten que l’actual pluralitat parlamentària forma part de la normalitat europea”, ha asseverat per justificar la seva política de pactes.
Els fronts oberts de Pedro Sánchez
Quines són les “idees i necessitats” dels socis parlamentaris a les quals s’haurà d’obrir ara el líder socialista? Els tres fronts més immediats que té Pedro Sánchez a l’horitzó són l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat pel 2025, la reforma del sistema de finançament i la immigració. Seran el termòmetre de la seva estabilitat i capacitat per arribar a acords amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana un cop el Palau de la Generalitat torna a estar habitat pel PSC. De moment, els juntaires ja han avisat que no han canviat d’opinió respecte de la seva decisió el passat juliol de tombar la senda de dèficit, s’oposen a qualsevol reforma del sistema de finançament que no entregui un concert als catalans i adverteixen que el govern espanyol ha de fer una delegació integral de competències en immigració a la Generalitat.
Aquest dilluns, Sánchez ha enviat un missatge als juntaires i també al PP, suplicant que facilitin l’aprovació dels pròxims pressupostos. "Els 5.000 milions d'euros addicionals per comunitats autònomes i ajuntaments podrien no arribar si els partits polítics conservadors s’obliden dels seus votants i es deixen endur pel sectarisme", ha manifestat.
El pacte amb ERC, completament diluït: “El nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”
Per altra banda, Pedro Sánchez s’allunya cada vegada més de l’exigència que rep per part d’ERC i Junts: entregar a Catalunya el mateix concert econòmic que tenen els bascos. Avui, el líder socialista ha tancat la porta a aquest escenari: “El nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”. Ha defensat “blindar els pilars del benestar que estan en mans de les comunitats autònomes atenent les particularitats de cadascun d’aquests territoris”; ha substituït, així, la paraula 'singularitat' per 'particularitat'. “Defensarem un nou sistema de finançament per garantir la igualtat entre espanyols”, ha afegit.
Sánchez fixa tres reunions amb presidents autonòmics, amb la d’Illa enlaire
És precisament per aquesta intenció de diluir el seu pacte amb ERC a totes les comunitats autònomes que el president del govern espanyol va anunciar que convocaria els diversos presidents territorials a reunions bilaterals per pactar una reforma del règim comú del sistema de finançament. Una forma, al capdavall, de passar la patata calenta a les mans d’Alberto Núñez Feijóo. La primera reacció del líder del PP va ser prohibir als seus presidents autonòmics que negociessin amb el president del govern espanyol una millora per les seves respectives butxaques.
Ja hi ha hagut barons populars que han desafiat Génova 13. Un d’ells ha estat l’andalús Juanma Moreno Bonilla. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, va manifestar. Moncloa ja ha comunicat aquest dilluns que aquest baró visitarà el palau de la Moncloa el pròxim divendres. Aquell mateix dia, el president del govern espanyol també rebrà el lehendakari, Imanol Pradales, així com el president de la Xunta de Galícia, el popular Alfonso Rueda.
Queda en l’aire, de moment, quan es produirà la reunió de Pedro Sánchez amb el flamant president de la Generalitat. Salvador Illa, de fet, visitarà Madrid aquest dimecres, però ni Moncloa ni Palau han anunciat cap trobada entre tots dos. El nou cap del Govern es reunirà al matí amb Felip VI al palau de la Zarzuela. I a la tarda participarà en l’acte de celebració de la Diada que la delegació de la Generalitat a Madrid celebra a la capital espanyola.