La compareixença de Pedro Sánchez davant del Congrés estava convocada oficialment per informar del Consell Europeu. Però el president espanyol ha agafat la qüestió catalana per les banyes, informant en primer lloc dels indults als presos polítics i del diàleg amb la Generalitat. L’endemà de la reunió amb el president Pere Aragonès a La Moncloa, el dirigent socialista ha volgut ser clar i català: “No hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés. El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada”. Així ho ha promès als qui puguin tenir "reserves" cap a la mesura de gràcia. També ha garantit que "s'aplicarà sempre que sigui necessari".

Així, el president del govern espanyol ha arrencat la compareixença davant del Congrés reivindicant “l’esperit integrador de la Constitució”, que es basa en el “diàleg” i la “concòrdia”. Amb aquesta decisió de concedir els indults, ha defensat Sánchez, “obrim una nova etapa” a Catalunya i Espanya. Ha remarcat que s’han concedit “després de 44 mesos de presó” i que és una mesura “plenament legal i constitucional”, davant dels estirabots de la dreta i l’extrema dreta. En aquest sentit, ha recordat com Aznar en va donar més de 18.000 i Rajoy més de 800, “i no qüestionaven les accions dels tribunals”.

 

El dirigent socialista ha volgut diferenciar l’indult de la figura de l’amnistia, perquè “no nega l’existència del delicte ni la responsabilitat dels autors”, sinó que “només suposa el perdó”. A partir d’aquí, ha remarcat que són parcials i condicionats i que existeixen raons d’utilitat pública per a la seva concessió. Si bé “no resoldrà definitivament” el conflicte, des de La Moncloa estan convençuts que “pot ajudar a alleujar la divisió i facilitar el diàleg”. Ha remarcat com moltes persones no independentistes també ho creuen així a Catalunya. Ho ha venut com “la primera resposta a la greu crisi social i política” que travessa Catalunya.

Per altra banda, Sánchez ha tirat d’argumentari per repetir diverses vegades que “a Espanya hi tenen cabuda totes les idees democràtiques, també les independentistes”. I per reivindicar que és “una de les 23 democràcies plenes del món”. Per això, ha rebatut l’independentisme dient que “no és cert afirmar que algú ha estat perseguit per les seves idees”.

Sánchez també ha volgut dirigir-se a Pablo Casado i al Partit Popular, per reclamar que facin "una oposició d'Estat" i acabi amb el bloqueig d'òrgans constitucionals, com és el cas del Consell General del Poder Judicial. Com al conjunt de partits, els ha fet una crida a ser "capaços de recuperar l'esperit constituent, centrar-nos en les solucions i buscar punts de coincidència".

“La via judicial no val per si sola per garantir la convivència a Catalunya”, ha defensat Pedro Sánchez, que ha reclamat no delegar en els tribunals la feina dels polítics. També ha reclamat a Pere Aragonès que “Catalunya parli amb Catalunya”, que convoqui la taula de partits polítics del Parlament. “És el temps de la política i el govern espanyol farà política”, ha conclòs al respecte.

"Bombardejar Barcelona un cop cada cinquanta anys"

En el seu torn de rèplica, Pedro Sánchez ha carregat especialment contra Pablo Casaso, a qui ha acusat de "generar odi i discòrdia entre els espanyols" amb les seves taules petitòries de firmes contra els indults. Ha retret als populars que no tenen "cap projecte" per a Catalunya, només "alimentar-se" del conflicte. A Santiago Abascal l'ha acusat de tenir la mateixa proposta que Espartero, que "deia que pel bé d'Espanya cal bombardejar Barcelona un cop cada cinquanta anys".

 

Imatge principal: El president Pedro Sánchez en el congrés dels diputats a Madrid / Foto: EFE