El govern espanyol vol acabar amb “determinats preceptes que avui han perdut tota raó de ser”. És per aquest motiu que, en el seu discurs de balanç dels seus primers 100 dies, el president espanyol Pedro Sánchez ha proposat una reforma de la Constitució per limitar els aforaments de determinats càrrecs públics. La seva intenció és que aquesta reforma entri en vigor en un termini de 60 dies. De moment, ha acotat la reforma constitucional a aquest àmbit.
Malgrat que Sánchez ha parlat d’”acabar amb els aforaments”, fonts de la Moncloa han precisat que la reforma se circumscriurà a diputats i senadors fora de la seva activitat política. En canvi, no afectaria càrrecs públics en l’exercici de les seves funcions, com tampoc els jutges i els membres de la Casa Reial.
La mesura és un antic reclam de partits com Unidos Podemos o Ciutadans, fet pel qual no hauria de tenir problemes a l'hora de ser sotmesa a votació al Congrés dels Diputats. Necessitarà tres cinquenes parts del Congrés i el Senat. Per altra banda, també ha avançat que els Pressupostos Generals de l'Estat pel 2019 arribaran a la Cambra Baixa a finals de novembre o principis de desembre.
El president del govern espanyol ha justificat la supressió dels aforaments en el context d’un “canvi d’època” en el qual “determinats preceptes” ja no tenen sentit. Enfront d’això, ha posat per davant la seva “agenda de canvi”. En aquest sentit, ha defensat que “Espanya és reformable, des de les seves institucions i sempre des del marc constitucional”.
El discurs de Sánchez arriba després de la setmana més complexa a la Moncloa, que va començar amb la dimissió de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, pel seu màster, i va acabar amb el desmentiment que la seva pròpia tesi doctoral fos plagiada. El mandatari espanyol ha aprofitat per carregar contra les fake news i ha defensat l’”exemplaritat” del seu govern. Ha situat al capdavant la lluita contra la corrupció, que és el que segons ell va portar a la moció de censura. També per la "paràlisi" de l'anterior govern, que segons ha dit va conduir al "retrocés".
Aliança "contra l'eurofòbia"
En una conferència des de la Casa de América de Madrid, davant els membres del seu govern però també de la plana major de l’Ibex 35, Pedro Sánchez ha promès que “no es rendirà” a l’hora d’intentar tirar endavant un “projecte transformador”, malgrat la debilitat parlamentària. “Continuaré apel·lant a l’acord necessari per un projecte transformador que miri cap al mitjà termini”, ha sostingut.
Per altra banda, també ha reivindicat el paper de la societat civil, amb qui ha dit que vol governar “en coalició”. En aquesta línia, Sánchez ha assegurat que “moltes de les coses bones que han passat en aquest país han portat el segell de la societat civil”.
El president espanyol ha fet un discurs obertament europeista, en què ha reivindicat els valors fonamentals de la Unió Europea “enfront d'aquells que han deixat de creure en Europa, si mai hi han cregut”. Ha promès aliar-se amb tots aquells governs europeus que, malgrat les diferències, comparteixin aquest mínim comú denominador contra l’”eurofòbia”.