El govern espanyol va posar damunt la taula dues reformes del Consell General del Poder Judicial, que té el mandat caducat des de fa més de dos anys. La primera, ja en vigor, que limita la seva capacitat de nomenar jutges estant en funcions. La segona, que es trobava congelada al Congrés pel mateix Pedro Sánchez i que buscava reformar el sistema d’elecció del CGPJ a través de les majories parlamentàries. Després de la preocupació expressada per les institucions europees, el ministre Juan Carlos Campo desistirà finalment d’aquesta modificació. Trasllada als grups parlamentaris del PSOE i Unidas Podemos que la retirin de les Corts.
Ahir mateix, el ministre de Justícia va mantenir una reunió amb la comissària europea de Justícia, Vera Jourová. La reforma de les competències del CGPJ té l’aval de la Comissió Europea, perquè “sembla estar en línia de l’estat de dret”. En canvi, no va passar el mateix amb la reforma del sistema d’elecció. Brussel·les ja ha expressat durant els últims mesos la seva preocupació. Ahir Vera Jourová va donar per fet que es retiraria i ho va considerar “una bona notícia”.
La reforma més contundent, registrada pel PSOE i Unidas Podemos i congelada pel mateix Pedro Sánchez, plantejava situar en la majoria absoluta els vots necessaris perquè les Corts elegeixin els 12 membres del CGPJ que els corresponen. En aquests moments, aquesta majoria se situa en dos terços, fet que implica necessàriament la participació del Partit Popular, que s’ha mostrat reticent a renovar l’òrgan de govern dels jutges, per la presència de la formació de Pablo Iglesias.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Juan Carlos Campo ha anunciat que traslladarà als grups parlamentaris que retirin aquesta reforma del Congrés dels Diputats. El ministre de Justícia ha exigit “no distreure’s amb això” i ha reclamat posar el focus en allò important: “Ho he dit per activa i per passiva, que qui està bloquejant faci un pas enrere i es posi a renovar els òrgans constitucionals”.
Toc d'atenció europeu
El passat octubre, la Comissió Europea va fer un toc d'atenció a Espanya per la reforma que pretenia aprovar el president espanyol, Pedro Sánchez, per canviar les regles de l'elecció del Consell General de Poder Judicial. El portaveu de la Comissió, Christian Wigand, va advertir en un comunicat que Europa seguiria "atentament" aquesta reforma plantejada pel PSOE i Podemos perquè hi percebia un intent de polititzar l'administració de justícia. Va demanar a Sánchez que "consultés els organismes pertinents" abans de fer el pas definitiu.