El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reptat aquest dilluns al líder del PP i de l'oposició, Alberto Núñez-Feijóo, a celebrar setmanalment un debat cara a cara en els principals mitjans de comunicació fins a les eleccions del 23-J. Les dues condicions que ha posat el president socialista per a aquests sis debats —les setmanes que queden fins a la celebració dels comicis generals— són que hi hagi un moderador neutral, un equilibri del temps d'intervenció de tots dos, i que es tracti l'adversari polític amb respecte. En aquest sentit, el líder socialista ha assegurat que accepta les quatre invitacions que ha rebut fins ara i que està obert a acceptar-ne dues més.
Sánchez ha demanat que en aquests debats es parli de propostes concretes, i que els dos candidats amb més números de ser el president del govern espanyol durant la pròxima legislatura posin sobre la taula totes les cartes del seu programa: economia, canvi climàtic, igualtat, polítiques socials i de sanitat, pensions... Paral·lelament, fonts de La Moncloa asseguren que aquests 'cara a cara' serien compatibles amb debats on participin candidats d'altres formacions perquè "l'era del bipartidisme ja ha quedat enrere".
Per a justificar la celebració de tants encaraments entre els líders del PSOE i el PP, Sánchez s'ha erigit en una intervenció a la jornada 'Fons Europeus' organitzada per eldiario.es com el candidat de la democràcia. "Proposem més democràcia i més informació", ha assegurat, tot just després de mantenir-se en la línia d'assenyalar Feijóo com un hereu dels postulats del trumpisme i dels governs d'extrema dreta que han aparegut al món occidental durant la darrera dècada.
Ha criticat, per exemple, que fa uns dies Feijóo fes ús de l'eslògan "o Sánchez o Espanya". Ha titllat aquest posicionament de "perillós", afirmant que hi ha moltes maneres d'entendre l'estat espanyol. "Volem una campanya propositiva en un moment decisiu", ha dit, a més d'avançar que durant la campanya el president espanyol parlarà "en positiu i d'economia". Però tot i que l'estat espanyol sigui dels que millor aguanta l'embat de la inflació, fer-ne ostentació durant la campanya del 28-M no va servir de gaire al PSOE, i els electors espanyols van preferir igualment el PP.
Els cara a cara entre Sánchez i Feijóo
La proposta de celebrar un 'cara a cara' setmanal entre Sánchez i Feijóo no s'ha fet a la babalà. Si el líder del PP recull el guant, el laboratori de Pedro Sánchez considera que el president del govern espanyol té els de guanyar. Només cal fer un repàs dels encaraments que ambdós líders han mantingut al Senat, l'única cambra on poden coincidir, en tant que Feijóo en aquesta legislatura ha estat senador, però no diputat al Congrés. El president socialista té més habilitat en aquests escenaris i, tot i que el líder popular hagi agafat més experiència a mesura que han avançat els mesos, Sánchez ha sortit força victoriós de cada una d'aquestes topades.
Yolanda Díaz critica la proposta de Pedro Sánchez
Per altra banda, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ja ha criticat la proposta que ha fet aquest dilluns Pedro Sánchez. En una piulada al seu compte de Twitter, ha assegurat que "qui cregui que el futur d'Espanya es resumeix en una foto de Sánchez i Feijóo està fora de la realitat del nostre país". "El bipartidisme és el passat; seguirem sumant per construir el futur", ha afegit en referència al nom de la seva plataforma, Sumar, que pretén engolir Podemos.
El PP rebutja els sis debats que proposa Sánchez per "excentricitat"
Posteriorment, els populars han llançat per terra l’oferiment i l’han definit com “una provocació de Sánchez” que respon al seu “nerviosisme, desorientació i incomoditat”. “Espanya no està per excentricitats; entenem l’ansietat de Sánchez i li demanem calma, tranquil·litat i estabilitat”, ha contestat el portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, aquest dilluns després de la reunió del comitè de direcció. Això sí, sí que s’obren a fer-ne alguns i a estudiar possibles enfrontaments televisats i, per això, Sémper s’ha proposat “analitzar les peticions que vagin arribant, tal com hem fet sempre”.
Més tard ha arribat el torn de contrarèplica de Pedro Sánchez. En una trobada a La Moncloa amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha assegurat que "debatre no és mai una excentricitat". Segons ell, en una democràcia és una "obligació", un "deure" i una "necessitat" del sistema polític. Davant les crítiques de Yolanda Díaz perquè el president del govern espanyol l'hagi deixat de banda, el socialista ha recordat que també hi haurà debats en què participaran Vox i allò que hi hagi a l'esquerra del PSOE, sigui Sumar, Podemos o una coalició que no dugui cap dels dos noms.