“Entre governs, l’afecte és lliure, però el respecte és irrenunciable”. Pedro Sánchez ha respost d’aquesta manera a les declaracions pronunciades aquest diumenge per Javier Milei, que va acusar l’esposa del president del govern espanyol, Begoña Gómez, de ser una “corrupta”. 24 hores després que el seu homòleg argentí participés en un acte de Vox, el líder socialista ha alertat del “risc que representa la internacional ultradretana” i, en plena precampanya per les eleccions europees, ha redirigit l'ofensiva contra el PP: "Defensar les institucions espanyoles de les difamacions que puguin fer altres mandataris no entén de ‘peròs’; més enllà de la ideologia hi ha l’educació i el patriotisme”, ha asseverat. També ha acusat Santiago Abascal de fer una “apel·lació directa a la violència política” quan aquest cap de setmana va dir que al PSOE se l’hauria d’expulsar de la Moncloa “a puntades de peu i garrotades”.

 

Pedro Sánchez ha començat la seva intervenció al fòrum econòmic CREO demanant una “reflexió” a la ciutadania espanyola i argentina, perquè “el que es va viure ahir a Madrid no parla de la unió de dos pobles”. “Soc plenament conscient que qui va parlar ahir no ho va fer en nom del gran poble argentí; Espanya i l’Argentina són dos països germans que s’estimen i es respecten”, ha assegurat el president del govern espanyol, a més “d’exigir una rectificació pública a Milei”. L’Argentina, a parer seu, està ara mateix “presidida per un dirigent que no es troba a l’alçada”.

Aquest diumenge, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va comparèixer des de la Moncloa per anunciar que cridaria a consultes l’ambaixadora espanyola a l’Argentina; i aquest dilluns ha elevat la intensitat del xoc convocant a la seu del Ministeri l’ambaixador de l’Argentina a Espanya. De la mateixa manera, ha amenaçat de trencar les relacions entre ambdós països.

El discurs de Milei, un ingredient més pel discurs del PSOE en la campanya de les eleccions europees

També aquest dilluns, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha redirigit la contraofensiva per les declaracions de Javier Milei cap a Alberto Núñez Feijóo. Concretament, ha acusat PP i Vox de "convertir Madrid en l'epicentre de la internacional de la ultradreta". "Deslegitimen el govern d'Espanya", ha lamentat, a banda d'exigir al PP una condemna més clara a les paraules de Javier Milei. Ha denunciat que el partit d'Alberto Núñez Feijóo és "soci de la ultradreta" en múltiples governs a l'Estat. "Assistim amb preocupació de l'auge de l'extrema dreta, que ha escollit Espanya com a epicentre", ha afegit.

El cas, però, és que el PP també ha criticat en les darreres hores Javier Milei. El popular Esteban González Pons ha lamentat la sobreactuació per part dels socialistes perquè l’esposa de Pedro Sánchez “no és un afer d’Estat”, però alhora ha lamentat l’actuació del cap de govern dels argentins. "El president de l'Argentina no pot en el seu primer viatge a Espanya venir sense saludar al rei, sense saludar el govern, sense saludar el Parlament, i entrar en un acte polític d'un partit i remoure la política nacional espanyola", ha manifestat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!