Pedro Sánchez ha acusat aquest dilluns al PP “d’enverinar” la política espanyola amb “desinformació” a causa de la seva “absència de projecte polític”. És la primera reacció del president del govern espanyol a la decisió d’Alberto Núñez Feijóo de sumar-se al setge judicial i presentar davant l’Audiència Nacional una querella contra el PSOE per “finançament il·legal, suborn i tràfic d’influències” pel cas Koldo. “Aquest és el món multipolar en què ens ha tocat viure”, ha manifestat el líder socialista en el fòrum ‘World in Progress’ que s’ha celebrat a Barcelona, a banda d’assegurar que “quan no es té res a oferir, el soroll és la única cosa que queda”. “Respondrem amb un projecte de país que funciona, i res ni ningú ens apartarà ni un mil·límetre d’aquest camí”, ha sentenciat. 

 

Les declaracions del president espanyol han arribat minuts després que el PP presentés la querella contra el PSOE davant l’Audiència Nacional. Els populars basen la seva querella en les declaracions en un mitjà de comunicació d’un soci de Víctor de Aldama (que és l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment està a presó pel cas dels hidrocarburs). Dijous, un soci d’Aldama va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE del carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros que serien el primer pagament que la trama dels hidrocarburs hauria abonat presumptament als col·laboradors directes de José Luis Ábalos per la concessió d'una llicència d'operadora de carburants que els permetés vendre combustible a Espanya.

La cúpula dels populars admet que aquesta informació no consta a l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que va entregar al jutge la setmana passada. Gènova 13 advoca perquè sigui el Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional (amb Santiago Pedraz al capdavant) qui investigui aquesta qüestió. A més, el PP no descarta anar contra Pedro Sánchez al Tribunal Suprem. “Pas a pas, hi haurà temps per a tot”, ha assegurat Borja Sémper en declaracions als periodistes.

El PSOE juga al ‘i tu més’

Aquest diumenge, el PSOE va sortir en defensa pròpia amb retrets contra Feijóo per corrupció un cop els populars van anunciar la presentació d’una querella. La portaveu socialista, Esther Peña, va acusar els populars de "tornar a sobreactuar" i va recordar que aquest partit "no té autoritat moral" per exigir explicacions a ningú, tot recordant que ara mateix el PP "té obertes 30 causes per corrupció".

La portaveu del PSOE va reiterar “l'absoluta contundència contra la corrupció" dels socialistes i la voluntat de col·laboració amb la justícia. "El PSOE va trigar només cinc dies, després de la detenció de Koldo García, a suspendre de militància José Luis Ábalos i a obrir-li un expedient d'expulsió del partit", va subratllar. En aquesta línia, Peña va assegurar que "quan el PP actuï d'aquesta manera contra la corrupció podrà donar lliçons". "Fins llavors, seguiran sent el partit que trencava ordinadors a cops de martell, el partit dels sobresous i el partit del 'Luis, sigues fort'", va afegir.

Sánchez anuncia 200 milions en bons de lloguer per a joves

A l'acte d'aquest dilluns, Pedro Sánchez ha anunciat una partida de 200 milions d'euros en bons de lloguer per a joves. El president del govern espanyol ha afirmat que "el drama de l'habitatge" és "l'absoluta prioritat" del seu executiu. A més, Sánchez també ha anunciat un nou reglament per evitar el frau en els contractes de lloguer turístic i el de temporada. "No vull una Espanya de propietaris rics i inquilins pobres", ha afegit durant el seu discurs. Durant la seva intervenció el cap de l'executiu de PSOE i Sumar ha reivindicat la llei d'habitatge i ha assegurat que "és una bona llei que on s'aplica, funciona".

El líder socialista ha fet aquest anunci l’endemà que milers de ciutadans omplissin els carrers de Barcelona i Madrid per protestar contra l’actual preu de l’habitatge. Els manifestants van llançar una amenaça a propietaris, a la patronal immobiliària i al govern espanyol: o hi ha una baixada de preus o es farà una crida a la vaga per deixar de pagar el lloguer. "No hi ha prou policies i jutjats per desnonar-nos a tots", va avisar aquest diumenge la portaveu del Sindicat de Llogateres, Valeria Rapú.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!