Imatge de suport de Pedro Sánchez Edmundo González Urrutia. El president espanyol s’ha reunit aquest matí amb el líder opositor veneçolà al Palau de la Moncloa quatre dies després que González aterrés a Espanya en condició d’asilat polític i l’endemà que el Congrés dels Diputats aprovés una iniciativa del PP (amb el vot a favor de Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària) per instar el govern espanyol a reconèixer Edmundo González com a “president electe i legítim de Veneçuela”. La reunió, que ha durat una hora, no figurava a l’agenda i ha transcendit oficialment un cop s’havia acabat, quan Sánchez ha compartit a través de Twitter un breu vídeo on se’ls veu a tots dos i a Carolina González (filla del líder veneçolà) passejant pels jardins de la Moncloa. Això sí, no s’han fet l’habitual fotografia a les escales de la Moncloa, pròpia de quan el president espanyol rep un mandatari estranger. “Dono una càlida benvinguda al nostre país a Edmundo González, a qui acollim mostrant el compromís humanitari i la solidaritat d’Espanya amb els veneçolans”, ha afirmat. “Espanya continua treballant a favor de la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals del poble germà de Veneçuela”, ha afegit.

 

És un gest que arriba després que el Congrés, a instàncies del PP, es mostrés partidari de reconèixer Edmundo González com a “president electe i legítim de Veneçuela” en tant que “legítim guanyador” de les eleccions del 28 de juliol (en una votació simbòlica i no vinculant). I el govern espanyol ha sortit a la càrrega contra els populars. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, ha reivindicat que “l’interès” de la Moncloa “sempre serà treballar per mantenir les millors relacions amb el poble veneçolà”, a diferència dels que “se serveixen del poble veneçolà i dels veneçolans per atacar el govern d’Espanya”, en referència al PP. Des de fa setmanes, el missatge de l’executiu és que “no es reconegui cap resultat electoral i cap mena de victòria si no s’exhibeixen totes les actes electorals”, segons va manifestar fa dies el ministre d’Afers ExteriorsJosé Manuel Albares. Tot i això, ell mateix va assumir “l’evidència” que Nicolás Maduro no publicarà les actes de les eleccions de Veneçuela, cosa que fa temps que se li reclama des de totes les esferes internacionals.

La votació que es va produir ahir al Congrés era d’una proposició no de llei: una iniciativa no legislativa i no vinculant i, per tant, un gest simbòlic. Tot i que carregat d’importància. I és que poques hores després de la votació, el president de l’Assemblea Nacional veneçolana, Jorge Rodríguez, va amenaçar de trencar relacions diplomàtiques i comercials amb Espanya: “Que se’n vagin d’aquí tots els representants de la delegació del govern del Regne d’Espanya, és l’atropellament més brutal del Regne d’Espanya contra Veneçuela des dels temps que lluitàvem per la nostra independència, és equivalent a una declaració de guerra”, va sostenir. Davant d’això, Pilar Alegría ha assegurat que Albares li ha traslladat que l’ambaixada espanyola a Caracas està “treballant amb absoluta normalitat”. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha anat un pas més enllà i ha considerat que l’amenaça de Jorge Rodríguez, un dels homes forts del chavisme, és la “demostració” que “la política del PP, que tot s’hi val atacar el govern, té conseqüències”. “Creient que atacava el govern progressista, ha atacat totes les empreses que tenen relacions comercials i negocis a Veneçuela”, ha lamentat.

Sánchez i Edmundo González 3   Moncloa
Edmundo González, Pedro Sánchez i Carolina González, passejant pels jardins de la Moncloa / Foto: Moncloa

“La meva determinació de continuar la lluita per fer valer la voluntat sobirana del poble veneçolà”

Després de la “grata i productiva” trobada, Edmundo González ha publicat dos comunicats donant detalls sobre la reunió. Primer ha explicat que ha expressat a Pedro Sánchez el “reconeixement pel seu interès de treballar per la recuperació de la democràcia i el respecte als drets humans” a Veneçuela i li ha ratificat la seva “determinació de continuar la lluita per fer valer la voluntat sobirana del poble veneçolà”. Posteriorment, ha mostrat el seu “agraïment al poble i al govern d’Espanya” per rebre’l en “aquestes hores difícils que travessa” Veneçuela, ha posat en relleu “totes les forces polítiques espanyoles que lluiten activament pel reconeixement de la voluntat sobirana del poble de Veneçuela” i ha mostrat la seva “gratitud” al Congrés pel reconeixement de la seva “victòria en les passades eleccions veneçolanes”. “El meu compromís amb el mandat que he rebut de part del poble sobirà de Veneçuela és irrenunciable”, ha reblat.

El PP força una nova derrota de Sánchez al Congrés

El PP va aliar-se ahir amb Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària per reconèixer Edmundo González com a “president electe i legítim de Veneçuela” i va celebrar d’aquesta manera una nova victòria parlamentària davant del PSOE. ERC s’hi va oposar i Junts va marxar del ple per assistir a la Diada i no va votar. El PP basava la seva demanda en la “reiterada negativa de les autoritats electorals veneçolanes a publicar els resultats en temps i forma” i en la publicació de les actes per part de l’oposició, que, a parer dels populars, “demostren un categòric resultat electoral”.

A més, el PP també van aconseguir que es reclamés al govern espanyol que lideri el reconeixement d’Edmundo González a les institucions europees i instàncies internacionals per tal que pugui “prendre possessió com a nou president de Veneçuela” el pròxim 10 de gener del 2025. Així mateix, entre altres qüestions, aposta per “promoure a la Unió Europea la reinstauració de les sancions als dirigents del règim de Maduro” i exigir-li “el cessament immediat de la repressió contra les protestes pacífiques, l’alliberament de tots els presos polítics i la suspensió de detencions arbitràries, la intimidació a ciutadans i l’assetjament a representacions diplomàtiques”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!