El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatjarà aquest divendres al Vaticà i serà rebut pel Papa Francesc. La intenció de la trobada, segons informa la Moncloa, és "ajuntar esforços en favor de la pau" a l’Orient Mitjà "davant la gravetat" de la guerra que està escalant en aquella regió. Després d'això, viatjarà a Xipre per a acudir a la cimera del MED9. Serà la segona vegada que Sánchez visita el Pontífex. Ja ho va fer fa quatre anys —l'octubre del 2020— en plena pandèmia del coronavirus. La ronda de reunions amb presidents autonòmics que el líder socialista manté des de fa unes setmanes passarà aquesta vegada al dijous, un dia abans. Passaran pel despatx del president espanyol els caps de govern de les Canàries, l'Aragó i Navarra.

La trobada entre el president del govern espanyol i el cap de l'Església catòlica tindrà lloc a les 9 del matí del divendres. La Moncloa informa que tots dos abordaran els esforços necessaris "en favor de la pau, instant a la diplomàcia i el diàleg davant la via militar". El govern espanyol destaca en un comunicat que el Papa Francesc és "un dels principals líders espirituals del món" i ha fet "constants crides al cessament de les hostilitats i al silenciament de les armes en diverses zones de conflicte". És per això que el Pontífex és "una de les veus més influents al planeta en la promoció de la pau i l'entesa entre les nacions". El govern espanyol emmarca aquesta trobada en l'afany d'Espanya per centrar tots els esforços en aconseguir una solució diplomàtica a l'Orient Mitjà, que inclogui l'inici d'un procés polític per retornar la pau i la seguretat a la regió, incloent-hi la celebració d'una Conferència de Pau internacional.

Cimera del MED9

Quan acabi aquesta audiència amb el Papa Francesc, Pedro Sánchez viatjarà a Xipre per participar en la cimera del MED9, en la qual es reuniran el país amfitrió, Espanya, Itàlia, França, Portugal, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia i Croàcia.  Se sumarà a aquesta reunió de països presumptament mediterranis la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el rei de Jordània, Abdalà II. 

La segona reunió de Sánchez amb el Papa

Fa quatre anys, Sánchez es va reunir amb el Pontífex per abordar qüestions "d'interès comú com el multilateralisme, el canvi climàtic, les migracions i el pacte educatiu global". La trobada es va celebrar en plena pandèmia del coronavirus, i va ser molt polèmica perquè hi havia un rebrot de casos. Malgrat tot, la reunió es va celebrar i tots dos van mostrar "la seva sintonia" per "construir un món basat en la col·laboració i la solidaritat". El cap de l'executiu va demanar "cooperació entre països" per afrontar els "reptes globals", com la justícia social o la sostenibilitat ambiental.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!