Sis mesos després i perquè el portal digital Maldita.es ho ha sol·licitat. Aquest és el grau de transparència del govern espanyol de Pedro Sánchez que, seguint la llei de transparència, ha fet públics els noms dels experts que formaven el comitè contra la Covid-19 i marcaven els trams de desescalada i reobertura a tot l'Estat. El diari digital especifica que la petició es va fer el passat 7 de maig.
15 membres i no 11
Els membres d'aquest comitè eren 15: Berta Suárez Rodríguez, Pello Latasa, Carmen Varela, Pilar Soler, Elena Vanessa Martínez Sánchez, Lucía García San Miguel, Óscar Pérez Olaso, Susana Monge, Carmen Olmedo, Silvia Rivera, María C. Vázquez y Paloma González Yuste i Javier Segura del Pozo.
Gràcies a aquestes dades s'ha pogut saber, per exemple, que la carta en què es lloava la gestió tècnica contra la pandèmia a The Lancet la signaven els mateixos membres, és a dir, s'autofelicitaven. Coneixíem Simón i Serra però hi havia set integrants més del comitè que van signar la carta a The Lancet. En total, nou dels 15 membres de comitè van subscriure-la però els signants no van ser només nou, quatre persones més també ho van fer, però no consten en el grup d'experts que feien els informes per a la projecció de fases. Aquest detall l'afegeix Maldita.es.
Cal recordar que aquesta informació sempre ha estat molt ben guardada i fins i tot tenien molta recança d'haver-la de publicar. El mateix Simón s'hi va negar el mes de maig excusant-se amb què era "un equip de tècnics que treballen en la Direcció General de Salut Pública" i que estava format per 11 persones, "si no recordo malament".
Una dada falsa ja que n'eren 15 i encara es desconeixen els motius d'aquesta obsessió en no ser transparents. Sobre el desenvolupament de les reunions, saber qui hi assistia o quins membres del govern hi participaven, són preguntes que encara tenen l'interrogant. Des de Sanitat s'han negat a donar més informació.
Simón sempre s'ha negat a admetre errors
Malgrat que els arguments en què s'han sostingut la majoria dels epidemiòlegs internacionals sempre han estat fent referència a les xifres rècord espanyoles, juntament amb el Regne Unit o Rússia, i la manca de recursos, el cap del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio de Sanidad atribueix totes les crítiques a una qüestió política: "La confrontació d'uns i altres no ajuda". Simón argumenta: "La politització i un desafortunat clima de confrontació que impregnen diferents sectors fan que la comunicació efectiva de crisi sigui un repte i probablement perjudiqui els esforços de resposta. No declarem interessos competitius".