La comissió d'investigació oberta al Parlament sobre les infiltracions policials en diferents moviments populars i independentistes en els últims anys té com a objectiu que compareguin a la cambra catalana el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande Marlaska, que han conservat els seus càrrecs com a responsables de Defensa i Interior en aquest nou executiu de coalició. Aquest dimecres, ERC, Junts, la CUP i els comuns han registrat el pla de treball d'aquesta comissió que presideix Mar Ampurdanès, diputada cupaire, i que es va crear a principis del mes d'octubre, després que ho demanessin aquests partits polítics, a petició de diferents ajuntaments de les comarques de Girona. La primera infiltració que es va conèixer va ser la d'un policia menorquí a diferents organitzacions independentistes com el SEPC o el Casal Popular Lina Òdena, el juny del 2022. Des de llavors, però, n'han anat sortint més a la llum, casos en els quals fins i tot els agents començaven relacions sentimentals falses amb membres dels moviments independentistes. 

 

Així, aquest pla que han registrat les quatre formacions polítiques, i que s'ha de votar en la primera sessió de la comissió prevista per a la setmana vinent, inclou la citació dels considerats com a principals responsables polítics d'aquests fets que van provocar una onada d'indignació. A banda de Pedro Sánchez i els ministres Marlaska i Robles, el pla de treball que s'ha registrat també reclama la compareixença d'Esperanza Casteleiro, actual directora del CNI, i també de la seva predecessora en el càrrec, Paz Esteban. Cal recordar que aquesta va ser destituïda durant l'esclat de l'escàndol del Catalan Gate. També han reclamat la compareixença de Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI, i de l'actual Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Dolores Delgado, que va ocupar aquesta posició entre 2020 i 2022 també apareix en el pla. 

De la mateixa manera, també està previst que participin de la comissió d'investigació, que s'allargarà durant uns 8 mesos, representants de les diferents organitzacions independentistes en les quals es van infiltrar els policies, com el Casal Popular Lina Òdena, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Resistim el Gòtic o el grup d'Acció Contra l'Espionatge. 

Figures molt criticades 

En els últims dies, Junts com ERC, els partits que han arribat a diferents acords amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, han lamentat la continuïtat tant de Grande-Marlaska com de Margarita Robles al capdavant dels ministeris de l'Interior i de Defensa, respectivament. Ja van resistir en l'última remodelació de govern de Sánchez, l'estiu del 2021, on sí que es van quedar pel camí altres figures importants com Carmen Calvo o José Luis Ábalos. ERC va assenyalar que al capdavant d'una carpeta tan delicada com Interior hi hauria d'haver una persona amb més "sensibilitat". Des de Junts van parlar d'una "oportunitat perduda" de Sánchez per prescindir d'aquestes dues figures, sovint molt criticades tant des de l'independentisme com des de l'esquerra del PSOE