Examen aprovat. Després de quatre dies de molta incertesa, moltes negociacions i múltiples acords in extremis, el govern espanyol ha aconseguit l’aval del Congrés dels Diputats al nou paquet fiscal. A grans trets, inclou un impost de societats mínim del 15% per a multinacionals (provinent d’una directiva de la Unió Europea), el manteniment de l’impost a la banca (i la distribució de la recaptació a les comunitats autònomes), una bateria de mesures pactades entre el PSOE i Junts (com la rebaixa de la pressió fiscal a microempreses i cooperatives o bonificacions per a clubs esportius sense ànim de lucre), part de l’acord entre el PSOE i Sumar (que inclou, per exemple, desincentivar el consum del tabac i vapejadors o elevar dos punts l’IRPF de les rendes més altes) i la promesa de prorrogar un any l’impost a les energètiques (amb bonificacions si es comprometen amb la descarbonització). Finalment, i després de suar el suport de cada partit, la llei ha tirat endavant per 178 vots a favor i 171 en contra: Pedro Sánchez ha aconseguit convèncer tota la majoria de la investidura. La norma s’enviarà al Senat, que tindrà vint dies per tramitar-la abans de tornar-la al Congrés, que li posarà el segell definitiu abans de finals d’any. Per celebrar el triomf parlamentari, el president espanyol, que avui està al focus informatiu per la declaració de Víctor de Aldama a l’Audiència Nacional, ha vingut a votar presencialment al Congrés.

🔎 El paquet fiscal de Sánchez, a examen al ple del Congrés: què es vota i què pot passar?

📝 Podemos i el PSOE arriben a un acord sobre l’impost a les energètiques per salvar la reforma fiscal

📝 Llum verda a l’impost a la banca: la recaptació anirà a les comunitats autònomes

 

Una de les grans conquestes de la norma és el manteniment de l’impost a la banca, que estava en vigor des del 2022. Ara, s’apuja un punt l’impost als bancs amb marges de més de 5.000 milions d’euros i la recaptació obtinguda passarà a distribuir-se a les comunitats autònomes en funció del seu Producte Interior Brut (PIB). L’altre gran resultat de la votació d’aquest dijous és el compromís del govern espanyol de prorrogar l’impost a les energètiques, que des del primer dia era el principal escull de les converses. Finalment, aquest matí s’ha culminat la quadratura del cercle: el PSOE i Podemos han acordat constituir una comissió negociadora amb la presència de tots els partits polítics necessaris per aprovar l’impost amb la voluntat d’aconseguir el “consens necessari”. L’objectiu inicial serà elaborar una nova proposició de llei i, si no arriba a bon port, el govern espanyol aprovarà un reial decret llei amb la pròrroga del gravamen (és el que el PSOE va prometre a ERC, Bildu i el BNG el dilluns). Qualsevol acord en aquest sentit requerirà l’aval de Junts i, per convèncer-los, el nou impost serà “compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització”.

Tanmateix, enmig de l’eufòria, hi ha hagut un revés per al govern espanyol: ha descarrilat la pretensió del PSOE d’eliminar la bonificació que s’aplica al dièsel. Els socialistes volien apujar el gravamen al dièsel per equipar-lo al de la gasolina, però el vot en contra de Podemos, el PP, Vox i UPN (en una votació que agrupava diferents esmenes) ha impedit que prosperés. El que sí que es va aprovar el dilluns a la Comissió d’Hisenda va ser posar fi al frau dels hidrocarburs d’empreses que desapareixen després de deduir-se l’IVA sense arribar a liquidar l’impost. Amb el nou text, la declaració o liquidació de l’IVA per a les operadores de petroli serà mensual en lloc d’anual.

Quatre mesures impulsades per Junts i acordades amb el PSOE

L’acord que va promoure Junts amb el PSOE arran de la tramitació de la llei ha quedat íntegrament aprovat. La majoria dels punts van rebre llum verda el dilluns a la Comissió d’Hisenda i el poc que havia quedat pendent s’ha rubricat aquest matí al ple:

  • El manteniment de la prestació per incapacitat permanent (aprovada avui), que quedarà suspesa temporalment quan el beneficiari trobi feina i es reactivarà en cas de pèrdua de la feina.
  • Una disminució de la pressió fiscal a pimes, microempreses i cooperatives amb una rebaixa de l’impost de societats que preveu un estalvi de 2.500 milions d’euros.
  • La bonificació del 100% de les cotitzacions dels entrenadors i monitors dels clubs esportius sense ànim de lucre.
  • Bonificacions per a la reinversió empresarial per tal que les empreses catalanes que reinverteixin els seus beneficis obtinguin reduccions a l’impost de societats.

Quatre punts del pacte entre el PSOE i Sumar

Per la seva banda, l’aliança entre el PSOE i Sumar també ha aconseguit alguns fruits. No han prosperat totes les mesures, però n’hi ha hagut quatre que van rebre llum verda el dilluns i que formen part del redactat final:

  • Elevar en dos punts (del 28% al 30%) la tributació a l’IRPF de les rendes de capital per sobre dels 300.000 euros.
  • Desincentivar el consum del tabac i vapejadors amb un nou impost especial per gravar els líquids de vapejadors i les bosses de nicotina i amb una actualització de l’Impost sobre Tasques del Tabac.
  • Resoldre els problemes generats per la fallida reforma fiscal de Cristóbal Montoro: es limiten les deduccions i compensació de pèrdues per part de les empreses amb un volum de negoci de més de 20 milions d’euros.
  • Desplegar l’Estatut de l’Artista per acomplir la fiscalitat especial al món de la cultura.

Josep Maria Cruset (Junts): “Hi ha qui es fa l’enfadat i ens ataca”

Durant el debat, el diputat de Junts Josep Maria Cruset ha celebrat l’aprovació del paquet fiscal acordat pels juntaires amb el PSOE i ha reivindicat el seu paper en la negociació. “No ens movem de la nostra posició si no és per estar a favor de Catalunya i la seva gent”, ha posat en relleu. I ha llençat un dard als altres socis d’investidura de Pedro Sánchez: “Sembla que hi ha gent que ho ha entès i negocia i hi ha qui es fa l’enfadat i ens ataca”. Així mateix, ha destacat que les esmenes avalades per Junts han propiciat que “es preservin les inversions industrials i estratègiques a Catalunya i el futur industrial del país i els llocs de feina i que no es produeixi un augment de la factura del gas, de l’electricitat i gasolina”. “Hi haurà paquet fiscal en benefici dels catalans per milers de milions d’euros i això és el que compta”, ha reblat. Per acabar, ha enviat un missatge mirant al futur, qui sap si en direcció dels Pressupostos Generals de l’Estat: “Ara ja saben on som, sempre ens trobaran aquí per negociar”.

 

Pilar Vallugera (ERC): “S’ha acabat el xantatge sistemàtic d’energètiques als governants”

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha reivindicat l’acord que va assolir el dilluns amb el PSOE. El seu compromís d’avalar la llei va arribar a última hora després que el govern espanyol prengués l’acord que “existiria” un reial decret llei que es votaria al Congrés i que la Moncloa “mirarà de fer tot el possible” perquè tirés endavant, en paraules de la diputada d’ERC. “Si convé, amb algun tipus d’excepció o bonificació al procés de transició ecològica”, ha reconegut. I aquest ha acabat sent el desllorigador de tot plegat. “Quan un govern diu que farà un pacte hi ha d’haver prou confiança per poder mantenir relacions polítiques”, ha defensat Pilar Vallugera. I ha deixat clara la seva posició: “En nosaltres, trobaran la flexibilitat necessària perquè el reial decret llei pugui tirar endavant, la voluntat que les empreses continuïn estant al territori i l’exigència que totes aquestes les empreses, que són les que més contaminen, paguin el que els correspon”. Finalment, ha enviat un missatge a les grans empreses: “S’ha acabat el xantatge sistemàtic d’energètiques als governants, la sobirania popular és aquí i no als consells d’administració”.

 

Demandes de Sumar que han caigut: SOCIMI, assegurances sanitàries privades, impost als béns de luxe i IVA del 21% als apartaments turístics

Finalment, hi ha quatre peticions que reivindicava i reclamava Sumar que han estat rebutjades, fonamentalment pels recels de Junts i del PNB:

  • Suprimir el règim fiscal especial de les SOCIMI (Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió al Mercat Immobiliaris), amb el vot en contra de Junts i l’abstenció del PNB.
  • Eliminar l’exempció a les primes d’assegurances sanitàries privades, amb l’oposició del PSOE, Junts i el PNB.
  • Un nou impost sobre els béns sumptuaris, com avions i iots privats o cotxes de luxe, amb la negativa de Junts i l’abstenció del PNB.
  • Introduir un IVA del 21% per als apartaments turístics, amb el rebuig de Junts i l’abstenció del PNB.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!