L'executiu de Pedro Sánchez ha sortit en defensa de l'espai Schengen de lliure circulació de mercaderies i persones amb la Unió Europea, així com del sistema d'euroordres, el dia posterior que el tribunal de Schleswig-Holstein es negués a extradir Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió, i només autoritzés el Tribunal Suprem a processar-lo per malversació, després de l'entrega.
"El govern espanyol no comparteix el dubte sobre l'eficàcia de les euroordres. Defensem Schengen en tots els sentits, sobretot de persones i béns", ha dit la ministra d'Educació i portaveu governamental Isabel Celaá en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Posar en qüestió Schengen és alinear-se amb algunes posicions europees que nosaltres no compartim, que afecta milions de persones i joves", ha reblat, en al·lusió de l'euroescepticisme d'algunes formacions populistes europees que rebutgen aquests acords.
El fet és que aquestes paraules arriben després que el Partit Popular i Ciutadans critiquessin durament la decisió de la justícia alemanya. Tant el candidat a presidir el PP, Pablo Casado, com el diputat de Cs al Congrés Juan Carlos Girauta van arribar a dubtar d'aquest acord europeu per a la circulació de persones. La seva molèstia era perquè, d'aquesta manera, el Suprem no podrà jutjar l'anterior president de la Generalitat pel mateix delicte que la resta d'anteriors consellers del Govern: la rebel·lió, en el marc del cas de l'1-O.