El president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, han celebrat avui una cimera a la Corunya, i han coincidit a pressionar el president francès, Emmanuel Macron, després de la seva negativa rotunda a fer les connexions gasístiques per enllaçar el Midcat amb la xarxa francesa. Tot i l'oposició de París, Sánchez i Scholz han assenyalat que "és molt important" que la connexió d'aquest gasoducte estigui operativa el 2025.
La crisi energètica preocupa molt a Alemanya i a centre-Europa en general, per la dependència que tenen del gas rus. La televisió suïssa ha elaborat un reportatge sobre aquesta qüestió, i ha apuntat que podria haver-hi una alternativa al Midcat fent un enllaç sota el mar entre Barcelona i Livorno (Toscana). Segons l'SRF, aquest projecte tindria un cost de gairebé 3.000 milions d'euros. I precisa que ara com ara és només una declaració d'intencions, i està pendent un estudi de viabilitat. Afegeix que l'Estat espanyol compra actualment gas als EUA, Algèria, Nigèria i Qatar, i des de fa temps té terminals i instal·lacions d'emmagatzematge a tot el país. "Podrien cobrir un terç de les necessitats de la UE, però no hi ha canalitzacions interconnectades", resumeix.
La defensa de les interconnexions energètiques, amb la vista posada a l'hidrogen renovable i en clara referència al gasoducte "a través dels Pirineus" (el MidCat) i d'un mercat elèctric europeu, són també punts de l'acord entre Espanya i Alemanya. "Tots dos seguirem advocant per una capacitat d'interconnexió més gran de la península Ibèrica per millorar la seva contribució a la seguretat del subministrament a tota la UE", assenyala el text.
A la cimera d'avui hi han assistit quinze ministres dels dos gabinets, i ha servit per tornar a posar de manifest les bones relacions diplomàtiques i l'interès dels dos executius per continuar reforçant-les i treballar en diferents àrees de col·laboració. A la declaració conjunta de la cimera, així com al pla d'acció que l'acompanya, els dos polítics insisteixen diverses vegades en el fort compromís amb la UE i l'OTAN, organitzacions "essencials" d'un ordre mundial "pacífic i segur". "Espanya i Alemanya estan compromeses amb el foment d'iniciatives per augmentar la capacitat d'acció de la Unió Europea i per enfortir-ne la resiliència, complementàriament amb l'OTAN i de manera que totes dues es reforcin mútuament", s'afirma al document.
A més d'expressar el suport a Ucraïna, posen el focus en tres aspectes, com són la protecció econòmica dels ciutadans, la garantia de la seva seguretat i defensa i la millora del futur a través de l'ocupabilitat i més en concret mitjançant la formació continua. Un aspecte important de la declaració és el desig expressat pels dos governs de discutir i arribar a acords sobre el futur desenvolupament de les regles fiscals europees.
La defensa d'una Europa social, més sobirana i geopolítica i de la diplomàcia climàtica i la transició energètica completen els temes en què Alemanya i Espanya tenen una visió compartida. Els dos països estan d'acord, així mateix, amb la importància de reforçar la cooperació en matèria d'armament i indústria de defensa amb l'argument d'enfortir les capacitats europees en aquesta matèria.