Pedro Sánchez ha respost aquest dimecres a l'advertència de Míriam Nogueras sobre el resultat del 12-M. “No entraré en lectures sobre les majories” al Parlament, ha dit el president espanyol quan començava la seva rèplica a la líder de Junts per Catalunya a Madrid. Però ha assenyalat que “la lectura” que fa el líder socialista de les eleccions catalanes és que “els electors prefereixen la col·laboració a la confrontació, i volen governs transversals que treguin Catalunya de la passivitat i el bloqueig”. “Tant de bo entre totes les forces puguin trobar el camí” per desbloquejar l’enverinat taulell polític que van deixar les urnes del 12-M, ha demanat el líder socialista.

 

Sánchez ha respost d’aquesta manera a Nogueras, que en la seva intervenció ha fet un advertiment al president del govern espanyol: “El seu partit no té els vots per formar govern i vostè treu conclusions dels resultats electorals que se li poden girar en contra fàcilment”. I ha lamentat, a continuació, que ara els socialistes assegurin que el 12-M ha parlat la Catalunya plural. “Quan, d’aquí a un temps, aviat o tard, hi torni a haver majoria independentista, vostè reconeixerà que és la victòria de la Catalunya plural? O només passa quan el seu partit treu determinats resultats?”.

Ha estat el primer cara a cara entre Sánchez i Nogueras des que el 12 de maig es van celebrar eleccions a Catalunya. Ha passat tot en una sessió al Congrés dels Diputats dedicada a una compareixença del president espanyol a petició pròpia per informar sobre el reconeixement de Palestina i l’activitat empresarial de la seva esposa. Durant el Ple, Sánchez també ha respost a Gabriel Rufián. “Quan li ha anat bé a les esquerres ha estat quan ens hem entès i hem col·laborat”, ha asseverat en resposta a unes declaracions del líder d’ERC a Madrid en les quals lamentava que la inflació torpedina les mesures que impulsa el govern espanyol per millorar, econòmicament, la vida dels ciutadans espanyols.

Sánchez insta Feijóo a demanar disculpes per l’ús de la policia patriòtica per part del PP

Durant el mateix discurs, Sánchez ha retret al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que el PP "encara no ha demanat perdó a cap dels polítics i polítiques que van patir l'acció de la policia patriòtica". Segons el president del govern espanyol, la policia patriòtica ja no existeix perquè el seu executiu la va "expulsar" quan va arribar a la Moncloa.

Reconeixement de Palestina el 28 de maig

La gran notícia del dia ha estat que el líder socialista ha anunciat que el Consell de Ministres reconeixerà l’estat palestí en la reunió que celebrarà el pròxim dimarts 28 de maig. Durant el seu discurs, el president del govern espanyol ha lamentat la crescuda de les ofensives russes i israelianes en territori ucraïnès i palestí, respectivament. I ha justificat que, per qüestions morals, Espanya està obligada a entregar-se a Palestina de la mateixa manera que ho fa amb Ucraïna. També ho faran el mateix dia Irlanda i Noruega.

"Tinc clar que Benjamin Netanyahu no té un projecte de pau per a Palestina", ha afirmat, a banda d'assegurar que la lluita "legítima" contra Hamàs ha acabat derivant en una resposta de "terror" per part d'Israel que "fa que la solució dels dos estats estigui en risc de ser viable". Per justificar encara més la decisió de reconèixer l'estat palestí la pròxima setmana, Sánchez ha recordat que el fiscal del Tribunal de la Haia ha demanat la detenció del primer ministre israelià. "La petició d'un alto el foc no és suficient", ha argumentat el president espanyol.

Defensa “l’honorabilitat” de Begoña Gómez

Un dels altres motius pels quals Pedro Sánchez compareixia aquest dimecres al Congrés dels Diputats era donar explicacions sobre l’activitat empresarial de Begoña Gómez. Durant el seu primer discurs s’ha mostrat “encantat de comparèixer” a la comissió d'investigació del Senat del cas Koldo amb la seva esposa si així ho demana el PP. Ara bé, d’explicacions no n’ha donat gaires. Perquè ha afirmat que totes les informacions sobre un suposat cas de tràfic d’influències són “boles”, “mentides” i “fang”, però no ha entrat a argumentar per què és així.

La meva dona és una professional honesta, seriosa i responsable”, ha afirmat a l’hemicicle de la cambra baixa. Tot i assegurar que el líder socialista no vol entrar en un ‘i tu més’ amb el PP, ha replicat que “qui realitza tràfic d’influències són uns altres; amb sobres i feixos de bitllets a dins”, a banda de treure pit que, a diferència d’anteriors governs populars, ell no té cap exministre condemnat per corrupció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!