El PSOE ha aconseguit sumar Coalició Canària a la llista d’acords per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Es tracta d’un vot innecessari per als socialistes pel que fa a l’aritmètica parlamentària del Congrés dels Diputats, perquè ja havien lligat els acords amb Sumar, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Bildu, PNB i BNG. Ara bé, amb el ‘Sí’ de la diputada canària Cristina Valido, els socialistes deixen d’aquesta manera sols el PP, Vox i UPN a la trinxera del ‘No’. Valido, de fet, sí que va donar suport a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo fa unes setmanes. Els canaris han insistit, sempre, que s’obren a investir un president espanyol que es mostri obert a "complir amb l'agenda canària".
🔴 Pacte per a la investidura: acord entre PSOE i PNB, DIRECTE | Reaccions a la llei d'amnistia
El PSOE també ha arribat aquest divendres a un acord amb el PNB. Els vots dels nacionalistes bascos eren imprescindibles per tancar la investidura. La formació nacionalista basca ha celebrat que el pacte amb els socialistes comportarà per a Euskadi "grans avenços en l'autogovern, l'àmbit laboral i el suport a l'euskera". Una altra qüestió que també conté aquest acord que garanteix a Pedro Sánchez la continuïtat a la Moncloa és un avançament "en el marc basc de relacions laborals". Es tracta d'un tema primordial per la formació que a Madrid capitaneja Aitor Esteban. Així ho van defensar durant la legislatura passada, cosa que va dur la formació a votar en contra de la reforma laboral, aquella norma salvada a l'últim minut a conseqüència d'un error en el vot del popular Alberto Casero.
La relació PP-CC-PSOE
Serà interessant ara tenir un ull posat a les Canàries. La decisió de CC de donar el seu ‘Sí’ a Pedro Sánchez podria tenir conseqüències en l’estabilitat governamental de les illes: actualment hi governen amb el PP, fruit del resultat de les eleccions del 28-M. No obstant això, el líder dels populars a Canàries, Manuel Domínguez, va voler deixar clar aquest dijous que el pacte entre CC i PSOE no es traduirà en una estripada del pacte entre PP i CC.
L’aritmètica parlamentària, del 2020 al 2023
El gener del 2020, Pedro Sánchez no va aconseguir ser investit per majoria absoluta en la primera votació, i va haver d’esperar a la segona volta. Va aconseguir mantenir-se a la Moncloa gràcies a la majoria simple atorgada pels vots afirmatius del PSOE, Unidas Podemos, PNB, Más País, Compromís, Nueva Canarias, Teruel Existe i el BNG. Esquerra Republicana i Bildu s’hi van abstenir. En el ‘No’ a la investidura s’hi van situar PP, Vox, Ciutadans, Junts per Catalunya, UPN, CUP, PRC, Foro i Coalición Canaria.