L’estiu de 2023, a Pedro Sánchez li va funcionar el discurs de la por. Advertir durant la campanya electoral del perill de l’entrada de l’extrema dreta a la Moncloa va aconseguir conformar un Congrés dels Diputats en què PP i Vox no tenen prou majoria per acomiadar-lo en el càrrec de president del govern espanyol. I ara hi torna: en plena tempesta judicial i debilitat parlamentària, Sánchez ha sumat Elon Musk i la “tecnocasta” al seu llistat d’enemics ultres a batre, i ha decidit intentar erigir-se en mur europeu contra l’extremista Donald Trump. L’argumentari de Pedro Sánchez per encetar una guerra contra les xarxes socials establertes a Silicon Valley es fonamenta en la seva nocivitat per a la democràcia, i és el mateix discurs que va utilitzar el 23-J contra l’aliança de Feijóo i Abascal.

 

Fonts de la Moncloa assenyalen que davant l’auge de l’extrema dreta i els populismes arreu del món, “Espanya queda com un dels pocs grans països governats per un govern progressista”. “Cal defensar la socialdemocràcia davant la llei de la selva”, apunten des de la sala de màquines del govern espanyol. De fet, el retorn d’aquest magnat a la Casa Blanca ha estat accidentat pel govern de PSOE i Sumar: el nou president nord-americà va ficar Espanya al sac dels països amb economies emergents i el cap de l’executiu espanyol va pronunciar un discurs a Davos suggerint una ofensiva de la Unió Europea contra el seu nou entorn.

Donald Trump, quan feia escassos minuts que havia tornat a ser investit president dels Estats Units, va llançar una important advertència a Pedro Sánchez perquè considera que el seu executiu no contribueix prou a l’OTAN: en forma d’error o en forma de dard, va incloure Espanya en els BRICS, el grup de països format pel Brasil, Rússia, Índia, la Xina i Sud-àfrica. I va assenyalar que els imposarà una política d’aranzels d’almenys el 100%.

Hores més tard, la Moncloa responia a Trump que “Espanya no és un país emergent”. I contradeia el discurs del president nord-americà. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, va recordar que Espanya és membre de l'OTAN des de fa 40 anys i sempre s'ha mostrat com un "soci fiable i compromès" en l'aportació i les missions en les quals participa. “El nostre compromís és clar i ferm”, va asseverar, i va destacar que dels 32 països que conformen l’aliança transatlàntica, Espanya és el 8è en contribució. Les fonts consultades per aquest diari apunten que Pedro Sánchez “no deixarà de treballar” amb “respecte i col·laboració institucional” amb la nova administració nord-americana, però també asseveren que s’ha de poder “alertar dels perills de determinades polítiques”.

La “tecnocasta” d’Elon Musk i companyia

El cas és que dilluns, el dia en què Donald Trump va prendre possessió com a president dels Estats Units, Pedro Sánchez va fer des de Madrid una crida a Europa perquè es “rebel·li” contra la “tecnocasta” que dona suport al mandatari nord-americà. I dos dies després, en una conferència al Fòrum de Davos, el líder socialista suggeria iniciar una “batalla” contra els "tecnomultimilionaris" i l'amenaça que suposen per a la democràcia.

El líder socialista argumentava que anys enrere les xarxes socials prometien unir la societat i enriquir les democràcies, però que tot plegat era un “cavall de Troia” que ha introduït el ciberassetjament, el discurs de l’odi, la invasió de privacitat, l’auge de la violència, la polarització de la política, la manipulació, la desinformació i la censura. Després que circulés la imatge d’Elon Musk fent la salutació nazi en un acte de celebració de la investidura de Donald Trump, el president espanyol va assegurar que el propietari de Twitter (actualment ‘X’) pretén “generar el caos per arribar al poder, com van fer els feixistes en el passat”.

Estem tots una mica atemorits perquè les persones a les quals ens enfrontem són molt poderoses, tenen recursos financers i tecnològics gairebé il·limitats, aliats molt perillosos i no estan jugant net", assenyalava en el seu discurs. I feia tres propostes concretes: eliminar l’anonimat a les xarxes socials, obligar aquestes webs a fer públic el seu algoritme i perseguir penalment els seus propietaris quan les xarxes incompleixin normes.

Ministres de Sumar marxen de Twitter i la Comissió Europea deixa de pagar-lo

Ministres de Sumar com Yolanda Díaz, Ernest Urtasun i Sira Rego van comunicar l’endemà de la investidura de Trump que abandonaven ‘X’. De moment, el PSOE s’inclina per romandre-hi. Fonts de l’executiu argumenten que continua sent una via de difusió de l’acció de govern. Per altra banda, i no a conseqüència del discurs pronunciat per Pedro Sánchez, la Comissió Europea ha comunicat aquesta setmana que deixava de pagar per promocionar els seus continguts a la xarxa social X. Tot i continuar tenint presència a la plataforma, la decisió es va prendre (i no s’ha executat fins ara) a finals de 2023, pels procediments oberts contra companyies com ‘X’ o Meta.

Aquesta setmana, pocs dies després d’haver pres novament possessió com a president nord-americà, Donald Trump va queixar-se en un discurs telemàtic a Davos que “Europa ha tractat molt malament els Estats Units”. Va denunciar que els europeus compren, a parer seu, massa pocs cotxes americans, i va queixar-se de les multes que la Unió Europea vol cobrar a empreses com Google, Apple o Facebook; els líders d’aquestes empreses van estar presents, precisament, a la seva investidura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!