No és un fet puntual ni una simple sospita: el renovat govern de Pedro Sánchez no vol parlar de Catalunya. Així s’ha evidenciat, un cop més, en boca del mateix president espanyol, que ha comparegut per a “retre comptes” del compliment dels compromisos i tancar el curs polític convuls, marcat pels indults. Com a símptoma, la secretaria d’Estat de Comunicació no ha concedit el torn de pregunta a cap periodista català acreditat a la sala, malgrat la important presència. Encara menys s’ha parlat dels indults ni del conflicte català en general. El nou guió estableix que cal esquivar-lo. Això sí, s'ha penjat "una medalla d'or" per la vacunació, amb més del 55% dels espanyols amb pauta completa.
El president del govern espanyol només volia colar un missatge al respecte —l’absència del president Pere Aragonès a la conferència de presidents de demà—, i gairebé se n’oblida. L’ha respost en una pregunta posterior, conscient que se li havia passat. I s’ha limitat a dir que “lamenta que la veu de Catalunya no estigui present i no sigui escoltada”. Ha remarcat que són “temes molt importants” els que s’aborden, i que afecten “el conjunt de la ciutadania catalana, siguin independentistes o no”. Ha insistit que és “una pena” i aquí s’ha quedat, defensant que “des del punt de vista multilateral i bilateral”, el seu govern “compleix amb l’exercici de cogovernança”.
En un altre torn de periodistes no catalans, ha aparegut la qüestió del Tribunal de Comptes, que ha reclamat un informe a l’Advocacia de l’Estat sobre els avals de l’Institut Català de Finances. Ha assegurat que “no es pronuncia sobre hipòtesis” i que caldrà esperar primer al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries al respecte. Després ja es pronunciaran els serveis jurídics del govern espanyol. I això ha estat tot el que ha donat sobre Catalunya.
En absència de Catalunya, gran part de les preguntes s’han centrat en la conferència de presidents que tindrà lloc demà divendres a Salamanca. Han arribat crítiques no només des de l’independentisme, sinó de barons del PP pel format i la manca de preparació prèvia. Pedro Sánchez els ha respost que “el diàleg en aquests moments és un valor per ell mateix” i que el seu govern n’ha fet gala: “S’han celebrat 24 conferències de presidents; 18 en el meu mandat i sis en la resta de mandats anteriors des del 2004”. En aquest sentit, ha reclamat “convertir aquest espai en un fòrum de diàleg i no en una lluita partidista que no entendria el conjunt de la ciutadania”. Ha instat l’oposició de la dreta a “optar entre la recuperació o la crispació”.
L’altre tema que ha acaparat els pocs torns de pregunta ha estat la renovació d’òrgans com el CGPJ, el TC o el Tribunal de Comptes. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha recordat que “són ja 968 dies” els que porta bloquejada la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. I s’ha dirigit directament al Partit Popular: “Que el PP compleixi la Constitució no depèn del govern. Tots hi estem obligats, i més aquells partits que s’autoproclamen cada dia constitucionalistes. Es diu i es fa”.
32,8% de compromisos complerts
El president del govern espanyol ha comparegut per a exposar el seu informe semestral de rendició de comptes, avalat per experts independents. I Sánchez n’ha presentat les grans xifres. De tots els compromisos —investidura, pacte de coalició i acords amb els grups parlamentaris—, asseguren que ja n’han complert el 32,8% i que el desembre d’enguany preveuen haver assolit el 38,2%. Es tracta de 1.463 compromisos en total: 480 complerts, 892 “en procés”, 81 “no iniciats” i deu decaiguts. “Malgrat el temps excepcional que estem vivint, el govern avança i compleix els seus compromisos”, s’ha felicitat el dirigent socialista. I ha aprofitat els temps de Jocs Olímpics per a fer una metàfora: “Espanya és la nació que més ha vacunat entre els 50 països més poblats del món. Per sobre del Regne Unit, els Estats Units, França i Alemanya. Espanya té la medalla d’or en vacunació”.