Les principals institucions de l’Estat, començant per l’alta judicatura però també la Casa Reial, estan segrestades per la dreta. Aquest és el diagnòstic que fan a La Moncloa, que fa setmanes i mesos que s’estavellen contra el bloqueig del PP a la renovació dels òrgans constitucionals, especialment el Consell General del Poder Judicial. Veient que les coses no canvien, Pedro Sánchez ha decidit passar a l’acció, reformant la legislació per sortejar-ho. “La Constitució cal complir-la”, ha defensat María Jesús Montero després del Consell de Ministres d’aquest dimarts.
Segons fonts parlamentàries, els grups del PSOE i Unidas Podemos han registrat aquest migdia una proposició de llei en aquest sentit. La iniciativa, anunciada pel mateix Sánchez fa uns dies, reformaria la Llei Orgànica del Poder Judicial per a situar en la majoria absoluta els vots necessaris perquè les Corts elegeixin els 12 membres del CGPJ que els correspon. En aquests moments, és necessària una majoria reforçada de tres cinquens, una fórmula que requereix necessàriament de la participació del PP en l’equació. Els populars reclamen la sortida de Podemos del govern espanyol per desbloquejar la situació. Amb la reforma passaria dels 210 als 176 diputats.
Si ho han fet els partits del Congrés, i no el govern espanyol com a projecte de llei, és perquè així la seva tramitació és molt més ràpida, sense els preceptius informes, entre aquests del CGPJ.
Si bé no ha entrat en la proposició en si, María Jesús Montero ha tornat a carregar contra el bloqueig del PP, i ha justificat la iniciativa dels grups parlamentaris. “El senyor Casado ha dit que s’hi negarà mentre aquest govern sigui aquest bloqueig”, ha assegurat la portaveu del govern espanyol, que ha denunciat que “ningú, tampoc un partit, té capacitat per a bloquejar la renovació de les institucions”. I ha reblat: “No se pot exercir de constitucionalista a estones. És fonamental que acceptem aquestes normes del joc”.
Dit tot això, la dirigent socialista ha aprofitat per a carregar contra la “patrimonialització” de les institucions de l’Estat per part de la dreta. S’ha referit a una entrevista a la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que defensava que el poder judicial i el Rei són els “impediments” a la tasca de l’executiu de coalició. Montero li ha replicat: “Estan fent un flac favor al poder judicial i a la monarquia, poders que per la Constitució no poden participar de la vida política”.
Debat intern sobre la monarquia
Però justament sobre la monarquia s’han evidenciat les diferències dins del mateix govern de coalició, en ser preguntats per la macroenquesta de 16 mitjans independents. Per una banda, María Jesús Montero ha sostingut que la posició de l’executiu, més enllà dels partits polítics, és la defensa de la monarquia parlamentària, amb la qual tanquen files. “Aquest govern dona suport a la Constitució de l’A a la Z”, ha assegurat. Per la seva part, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, s’ha mostrat “sensible” al debat sobre monarquia i república, perquè és un debat que existeix en la societat. Ha remarcat que la seva posició personal és “coneguda sobradament”.
Més retrets a Ayuso
El de la patrimonialització de la Corona i la judicatura no ha estat l’únic retret a la presidenta de la Comunitat de Madrid. La portaveu espanyola també ha criticat que Ayuso tingui “una doble vara de mesurar” amb les mesures aplicades per l’Estat a Madrid, que són les mateixes que estan aplicant algunes comunitats autònomes governades pel PP. Ha subratllat que les de l’estat d’alarma són les mateixes mesures que les l’ordre del Ministeri: “Madrid té intactes les competències”.
Els pressupostos, en el mateix punt
Preguntada sobre els pressupostos de l’Estat, la ministra d’Hisenda ha respost el mateix que les setmanes anteriors: que estan tancant el projecte de pressupostos entre el PSOE i Unidas Podemos i que la seva intenció passa per presentar-lo al Congrés dels Diputats abans que acabi el mes d’octubre. Ha insistit que cal “aliances i consensos extraordinaris”.