Els presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Turull inicien una vaga de fam a la presó. Segons han informat fonts de Serveis Penitenciaris, l'expresident de l'ANC i l'exportaveu del Govern s'han adreçat a la direcció del centre de Lledoners aquest dissabte al matí per comunicar l'acció, "sense determinar-ne la durada". L'objectiu és denunciar les traves del Tribunal Constitucional per impedir que la causa arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans.

En una roda de premsa aquest dissabte al Col·legi de Periodistes, el seu advocat, Jordi Pina, ha llegit un comunicat de Sànchez i Turull, que denuncien aquest bloqueig del TC a la justícia europea. Concretament, critiquen que l’alt tribunal admeti tots els seus recursos d’empara, però que després no es pronunciï, de manera que no poden acudir a Estrasburg.

En aquest sentit, Jordi Pina ha puntualitzat que, en el cas dels dos presos en vaga de fam, han presentat vuit recursos que han estat admesos, però sobre els quals no hi ha pronunciament. El primer va ser presentat el 22 de novembre del 2017, fa més d’un any. En el comunicat, els presos recorden que, segons la llei d’enjudiciament criminal i la doctrina del TC, els recursos contra escrits de presó preventiva tenen caràcter preferent i s’han de resoldre en un termini màxim de 30 dies.

No ho fem contra ningú, sinó a favor de remoure consciencies per impedir que s’assumeixi com a normal allò que no ho és”, expliquen Sànchez i Turull, que exigeixen un judici just. “És en els tribunals internacionals, i en especial el Tribunal Europeu de Drets Humans, on dipositem la confiança de justícia”, afirmen. Apel·len a “tots els demòcrates de Catalunya, Espanya, Europa i el món”.

L’advocat Jordi Pina ha aclarit que no hi ha cap condicionant a la seva vaga de fam, i ha dit que no sap si altres presos polítics optaran per aquest tipus de denúncia.

“Els riscos comencen des del mateix inici”           

També ha intervingut el doctor Jaume Padrós, com a president del Col·legi de Metges de Barcelona, però també com a metge personal de Sànchez i Turull. Ha explicat que van comunicar-li la decisió aquesta setmana, i que ell va expressar la seva “preocupació”. Ha recordat que no hi ha precedents semblants des de la Transició, i ha posat l’exemple de Lluís Maria Xirinacs. Ha subratllat que la decisió ha estat individual i lliure.

Padrós ha anunciat la constitució d’una comissió de seguiment amb experts en els àmbits ètic, jurídic i mèdic, que “també vetllarà per preservar els presos polítics de tota mena de coacció”. Segons ha afirmat, els presos polítics han signat un “document de voluntats anticipades”.

El metge ha advertit que no hi ha casos de supervivència més enllà dels dos mesos. I ha apuntat algunes conseqüències d’una vaga de fam: “Astènia general, cansament, pèrdua de massa muscular, símptomes digestius, alteració del son, pèrdua de l’apetit i de nutrients essencials, amb la qual cosa poden aparèixer símptomes en òrgans vitals que poden portar a complicacions, coma o mort”.

“Els riscos comencen des del mateix inici de la vaga de fam”, ha alertat Padrós, que ha afegit: “Com més dies passin, més s’intensificarà la vigilància dels paràmetres de salut”. Ha destacat que els serveis assistencials de la presó de Lledoners “són d’especial expertesa” en aquest tipus de situacions. Padrós ha admès que això pot ser eventualment una “dificultat” per traslladar-los a Madrid per al judici.

Protocol mèdic

Segons fonts de Serveis Penitenciaris, cada intern que vulgui fer una vaga de fam ho ha de comunicar individualment a la direcció de la presó a través d'una instància, en què s'ha d'especificar si serà vaga de fam i de set o només vaga de fam. En cas que sigui de fam, els metges del centre penitenciari controlen l'estat dels presos amb un seguiment de la pressió, el pes i anàlisis de sang.

Inicialment, aquests controls es fan cada dos dies, però la periodicitat s'adapta a l'evolució de cada intern. En cas que requerissin un ingrés hospitalari, tindria lloc a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa. Com a mesura extrema, un jutge pot autoritzar l’alimentació forçosa, amb administració de sèrum, per indicació facultativa. 

Els interns en vaga de fam continuen subjectes al règim de vida del centre penitenciari. És a dir, mantenen els horaris i les activitats, així com l’obligació d’anar al menjador, com la resta de presos.