El fins ara fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, s’ha mostrat ambigu amb la querella que la Fiscalia ha presentat contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general de la Conselleria de Governació, Franesc Esteve Balagué, per la compra d’urnes.
Davant la pregunta de “si comprar urnes és o no un delicte”, Sánchez Ulled ha declarat que “no sap si ho és o no” però ha afirmat que “qui hagi interposat la querella és que ha considerat que hi ha elements que apunten a que hi ha un delicte”, tal com ha declarat en una entrevista a El Matí de Catalunya ràdio.
Comparant aquesta compra a l’adquisició d’una pistola, el fins ara fiscal anticorrupció ha matisat que hi ha “molts factors que influeixen en que la compra d’una pistola es consideri o no un delicte”, i en aquest cas, passa el mateix amb les urnes. No obstant, ha afirmat que “les intencions no poden ser perseguides per la Fiscalia”.
Tot i que l’entrevista s’ha centrat més en la figura i trajectòria de Sánchez Ulled, que no pas en analitzar i parlar de casos en concret, el fiscal sí que ha tingut temps de parlar de dos casos en concret, el 9N i el Cas Palau, tot i que sense massa interès en aprofundir-hi.
Sánchez Ulled ha afirmat que durant la investigació del 9N va considerar que “hi havia hagut delicte” i que la sentència del Tribunal "li ha donat la raó". “A l’inici no n’estava convençut i sobre la marxa, a mesura que vaig anar investigat, vaig canviar de parer. De moment, hi ha un tribunal que m’ha donat la raó, no ho hauré fet tan malament”, ha considerat Sánchez Ulled.
Respecte el Cas Palau, ha declarat que no podia fer cap judici perquè “hi ha un Tribunal que ha de dictar sentència”. Preguntat sobre el finançament dels partits, Sánchez Ulled ha afirmat que “hi ha hagut una certa millora però que encara hi ha certes disfuncions que es mantenen” i ha deixat clar que “no hi ha cap sistema possible per frenar la corrupció”.
En un altre ordre de les coses, Sánchez Ulled ha parlat de la seva marxa a Brussel·les com a Conseller de Justícia en la representació permanent d’Espanya davant la Unió Europea, un càrrec diplomàtic que el converteix en l’assessor de l’Estat espanyol en temes judicials. Sánchez Ulled ha deixat clar que “feia temps que es plantejava un canvi” i que aquesta marxa “no és una fugida, ni un ascens i tampoc un càstig”.