La Llei 3/2015 exigeix als membres del Govern espanyol abstenir-se en aquelles decisions que puguin beneficiar els seus cònjuges i preveu sancions que poden arribar a poder ser apartat del càrrec. Malgrat l'existència d'aquesta norma, que regula els conflictes d’interessos, Pedro Sánchez va participar en la sessió del Consell de Ministres en què es va aprovar el rescat d'Air Europa amb una injecció de 475 milions d'euros públics i va votar a favor, tot i l'estreta vinculació que mantenia en aquell moment la companyia aèria amb la seva dona, Begoña Gómez. El Confidencial ha tingut accés a l’acta de la reunió del Consell de Ministres del 3 de novembre del 2020 en la que es va tramitar l’ajuda a l’aerolínia i, en aquesta, consta que el president del govern espanyol no només va participar en la reunió, sinó que no es va abstenir, va participar en les deliberacions i va votar a favor. El cas d'Air Europa apareix a la pàgina 9 del document, dins el capítol d'acords i l'apartat del Ministeri d'Hisenda.

El Consell aprova una injecció de 475 milions

El Consell de Ministres va aprovar aquell dia “l’acord pel qual s'autoritza al Consell Gestor del Fons de suport a la solvència d'empreses estratègiques l'aprovació de l'operació de suport públic temporal sol·licitada per Air Europa Holding SLU, Air Europa Línies Aèries SAU i Aeronova SLU", totes filials del conglomerat Globalia, el hòlding de Javier Hidalgo, propietari d’Air Europa, que abans que el govern rescates a la companyia aèria va signar un conveni de col·laboració amb l'Institut d’Empresa (IE) Africa Center que dirigia Begoña Gómez. Aquella col·laboració, segons El Confidencial, va començar abans de la pandèmia i es va prolongar durant els pitjors mesos de la crisi. 

Aquest acord pres pel Consell de Ministres va derivar en què la Societat Espanyola de Participacions Industrials (SEPI) va concedir a Air Europa una línia de crèdit de 475 milions d'euros que es van sumar a 140 milions més concedits prèviament per l'ICO i que, en conjunt, van evitar la fallida tècnica del hòlding en plena pandèmia. Mentre Air Europa era rescatada pel govern espanyol, Globalia patrocinava les activitats de l'IE Africa Center que dirigia la dona de Sánchez. Segons El Confidencial, el conveni signat per Javier Hidalgo, amic de Begoña Gómez, incloïa la creació d’uns premis d’innovació turística que van servir per promocionar la imatge pública de la dona del president i justificar el seu salari.

Què diu la llei 3/2015? 

La Llei 3/2015 reguladora de l'exercici de l'alt càrrec de l'Administració General de l'Estat, en l’article 11 del seu títol Règim de conflictes d'interessos i d'incompatibilitats, defineix "que un alt càrrec està sotmès a conflicte d'interessos quan la decisió que hagi d'adoptar (…) pugui afectar els seus interessos personals, de naturalesa econòmica o professional, per suposar-ne un benefici o un perjudici als mateixos”. La llei també recull que per "interessos personals" s'entenen no només els propis de l'alt càrrec, sinó també "els interessos familiars, incloent-hi els del seu cònjuge o persona amb qui convisqui en relació d'afectivitat i parents anàloga dins del quart grau de consanguinitat o segon grau d'afinitat", entre altres supòsits. 

L’article 26 de la mateixa llei també recull que la no abstenció en decisions que puguin suposar un conflicte d'interessos pot provocar una sanció a l'alt càrrec que inclou fins a la separació del càrrec. "Les persones que hagin comès les infraccions tipificades com a greus o molt greus en aquesta llei no podran ser nomenades per ocupar un alt càrrec durant un període d'entre 5 i 10 anys".

Sánchez no va ser l’únic membre del govern que va votar a favor del rescat d'Air Europa al Consell de Ministres, sinó que també ho va fer José Luis Ábalos, que en aquell moment era responsable de la cartera de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i que va ser clau en les negociacions amb el grup de la família Hidalgo. De fet, el rescat es va aprovar després de la presentació d’un informe favorable del ministeri de Transports i, aquest document, segons The Objective, va ser un dels elements en el que es va basar el consell gestor del fons de rescat de la SEPI per validar l’ajuda pública de 475 milions que es va concedir de manera inusualment ràpida. Ábalos ha reconegut que aquells dies es va reunir amb el comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama, que, segons la querella, s’hauria lucrat amb 5,5 milions d’euros gràcies a la trama de l’operació Delorme que investiga els contractes per la compra de mascaretes del ministeri de Transports que dirigia Ábalos. Segons va destapar El Confidencial, de De Aldama, que estava a sou de Globalia, es va reunir en aquella època amb la dona de Sánchez per presentar-li oportunitats de negoci i comptar amb el seu suport.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!