El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha opinat aquest dijous que amb el resultat del 12-M “es tanca una dècada de divisió i ressentiment i s’obre un nou temps d’entesa, convivència, col·laboració i prosperitat”. “Teníem raó els que vam apostar pel perdó, la generositat i el retrobament”, ha sostingut el líder socialista. Des de la celebració de les eleccions catalanes el passat diumenge, Sánchez només havia fet una valoració del resultat de les urnes a través d’una piulada al seu compte de Twitter. Ara, quatre dies més tard, ha assenyalat que la incontestable victòria del PSC i la pèrdua de la majoria absoluta per part de l’independentisme és “transcendental” perquè posa de manifest que “la convivència i el retrobament generen benestar social”.

 

Sánchez ha fet aquesta valoració sobre les eleccions europees en un acte sobre Fons Europeus organitzat per eldiario.es. En el seu discurs, focalitzat pràcticament tot en l’economia, ha inclòs un apartat centrat al resultat dels comicis catalans, que ha estat “beneficiós per a tota Espanya”, ha opinat. “Ho hem fet sols, amb una oposició destructiva i furibunda al davant, però teníem raó els que pensàvem que la unitat d’Espanya no es construeix amb l’enfrontament territorial, sinó per construir un projecte d’avenç social”, ha assenyalat. De fet, ha opinat que és “esperpèntic” la contradicció al PP sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, en tant que el català Alejandro Fernández va afirmar la nit del 12-M que el Procés havia estat superat, mentre que Alberto Núñez Feijóo diu tot el contrari.

És la primera vegada que Sánchez es pronuncia sobre el resultat del 12-M. Però no és el primer cop que transmet les seves idees. Ja ho va fer el dilluns i el dimarts a través de les portaveus del PSOE i del govern espanyol. La ministra Pilar Alegría va instar Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a entendre el “missatge tan clar de les urnes” i deixar que Salvador Illa presideixi el pròxim govern de la Generalitat. També va assegurar que el líder socialista no ha de témer per la seva estabilitat al capdavant de l’executiu espanyol després de les eleccions catalanes de diumenge passat.

De la mateixa manera, El PSOE descartava en roda de premsa intervenir des de Madrid en les negociacions posteriors a les eleccions del 12-M, instar Esquerra Republicana a no bloquejar una investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat i prometia a Carles Puigdemont continuar “complint els acords” si Junts queda fora de la governabilitat catalana. “El Govern de Catalunya es decidirà des de Catalunya, ni a Madrid ni a cap altre lloc”, va manifestar també Esther Peña, portaveu dels socialistes.

Les taules de negociació continuen al congelador

El PSOE va decidir congelar les taules de negociació amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana fins que no se celebressin les eleccions catalanes. Un cop finalitzades, la seva estada pel congelador s’allargarà una mica més. Fonts del govern espanyol també opinen que les taules no haurien de reprendre’s fins després de l’actual “marc electoral” —que inclou les eleccions europees del 9 de juny— i fins a “saber quin interlocutor hi ha a l’altra banda de la taula”, en referència a un possible comiat de Carles Puigdemont de la primera línia política si l'actual joc d'aliances a Catalunya no li permet tornar a presidir la Generalitat. Es pronunciaven així també abans que Oriol Junqueras anunciés la seva intenció de deixar temporalment la presidència d’Esquerra Republicana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!