Els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, han denunciat aquest dimarts una "campanya de desprestigi i criminalització" contra els mitjans públics que dirigeixen. Així ho han fet a la comissió d'investigació de l'article 155 que ha tingut lloc aquest dimarts al Parlament, on també han lamentat que diversos partits segueixin defensant la seva intervenció amb una nova aplicació de l'article 155 amb aplicació, aquest cop, a la televisió i a la ràdio.
En aquest sentit, Sanchis ha reconegut que "ara s'ha allunyat la possibilitat, però amb l'amenaça contínua que segons qui guanyi les eleccions espanyoles, s'aplicarà el 155, també als mitjans" i ha avisat que aquest context fa que els periodistes treballin afectats per una certa "por". Per aquest motiu, ha demanat a tots els partits polítics que facin una crítica constructiva de la seva feina i no només intentin desacreditar-los, mentre que Gordillo ha instat el Parlament a legislar per poder blindar els mitjans públics davant una hipotètica intervenció.
La sessió d'aquest dimarts ha servit també per explicar com es va viure la intervenció a l'autonomia des de TV3 i Catalunya Ràdio, malgrat no haver estat finalment afectats directament, i també per valorar com es van viure els dies entre el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència, on l'emissora de ràdio dirigida per Gordillo va patir diversos atacs.
Atacs i assetjament contra Catalunya Ràdio
En aquest sentit, el director de Catalunya Ràdio ha lamentat l'"assetjament" que van patir alguns dels periodistes de l'emissora durant aquell període, i especialment Mònica Terribas, que ha assegurat que va patir una pressió molt forta a les xarxes on va ser fortament insultada. També ha recordat l'intent d'assalt que van patir el 27 d'octubre quan un grup d'ultres va atacar-los i va intentar accedir a l'emissora, deixant els treballadors tancats a dins fins que van arribar els Mossos.
Gordillo ha assegurat que tota aquesta situació va portar a la creació d'un "caldo de cultiu advers" contra la ràdio i a un intent de "criminalització" tant dels seus professionals com dels directius. Tot això, ha assegurat va dur a una davallada de la publicitat que no es corresponia amb l'audiència, ja que també ha defensat que era molt superior a etapes anteriors.
Sanchis ha centrat més la seva intervenció en el 155, i ha explicat els motius pels quals creu que no va afectar finalment als mitjans de comunicació públics, més enllà de l'oposició del PSOE. En aquest sentit, ha posat especialment èmfasi en el fet que mitjans de tot el món "es fessin creus" que això pogués passar a l'Europa occidental moderna, i també a l'oposició d'entitats i associacions de professionals.
Els dos directors han comparegut en la comissió en qualitat de testimonis, així com també ho ha fet la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, que ha lamentat les agressions a periodistes i ha fet una clara defensa de la llibertat de premsa. En la comissió no hi han participat, com ja és habitual, ni Ciutadans, ni el PSC ni el PP.