La llei trans ja és una realitat. Després de mesos d'estira i arrosa entre els dos partits a la Moncloa, finalment el text va arribar al Congrés i va ser aprovada. Si bé, finalment PSOE i Unidas Podemos havien arribat a un pacte, no tots els socialistes han estat disposats a seguir-lo. És el cas de Carmen Calvo, l'exvicepresidenta del govern espanyol, qui va abstenir-se, trencant així la disciplina de vot del PSOE. Segons publica El Español, els socialistes estudiaran si sancionar les accions de Calvo.
L'abstenció de Calvo no hauria agafat per sorpresa al partit. Tot i que s'havia demanat als diputats socialistes que votessin a favor del text, la seva croada contra la llei trans ha estat pública i notòria. Malgrat deixar molt clara la seva postura sobre la llei, Calvo va abandonar el Congrés a tota velocitat i només es va dirigir a un parell de periodistes, a qui va aclarir que està "d'acord que hi hagi una llei, però no aquesta llei".
El PSOE té precedents de sancions als seus diputats per trencar la disciplina de vot. Per exemple, el darrer a trencar-la va ser Odón Elorza, qui va ser multat pel partit. Així doncs, Elorza va haver de pagar 600 euros. Si aquest serà el camí de Calvo ho haurà de decidir la Comissió d'Ètica i Garanties del PSOE. No es pot augurar quina serà la decisió, però el fet que el seu vot no fos decisiu pot indicar que el càstig no serà sever.
El col·lectiu LGTBI celebra la nova llei
Els col·lectius trans, bisexuals, intersexuals i LGTBI, així com altres organitzacions i activistes, van celebrar a les portes del Congrés l'aprovació de la nova llei trans que reconeix l'autodeterminació de gènere i desenvolupa una sèrie mesures per garantir els drets d'aquestes persones. És a dir, el text estableix que serà suficient amb presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més. Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l'orientació sexual de les persones. De fet, la nova legislació suposa que es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, i diputats d'Unidas Podemos va sortir de la Cambra Baixa al carrer, on va ser aclamada per més de mig centenar de persones, que els esperaven a l'escalinata del Congrés per retratar-se aquest dia a les portes dels Lleons.