Sandro Rosell podrà exposar el seu cas com a víctima de l’operació Catalunya al Congrés dels Diputats. Així ho ha decidit la comissió d’investigació que està en marxa a la cambra baixa, que ha aprovat una ampliació dels compareixents i una reestructuració del calendari. Segons pogut avançar ElNacional.cat, l’expresident del Barça compareixerà el pròxim dijous 28 de novembre a la tarda, després que el dimarts Marcelino Martín Blas qüestionés la validesa dels arguments que el van portar a estar dos anys en presó preventiva abans d’acabar absolt (juntament amb el seu soci, Joan Besolí) del delicte de blanqueig de capitals per l’Audiència Nacional. Després de 22 mesos en presó provisional, el tribunal va considerar que les proves a la seva contra no eren concloents. El mateix dia està citat Nervis Gerardo Villalobos (exviceministre veneçolà d’Energia durant la presidència d’Hugo Chávez). L’ha proposat el PSOE perquè va ser emparat pel Tribunal Constitucional després d’estar empresonat setze mesos per ordre del jutge Juan Carlos Peinado (que és qui està investigant Begoña Gómez).
A més, l’altra gran novetat dels acords que ha pres avui la comissió, amb l’aval de la majoria de la investidura de Pedro Sánchez, ha sigut citar en un futur Gonzalo Boye, l’advocat de Carles Puigdemont. Amb aquesta decisió, la setmana que ha començat el judici contra ell a l’Audiència Nacional, Junts vol fer palès l’existència d’una operació Catalunya “permanent” que “escapa del control” de la Moncloa, encara que governi el PSOE, tal com expliquen fonts juntaires a aquest mitjà. Altres veus presents a la reunió posen en relleu que la seva voluntat és que la comissió estigui “viva”, motiu pel qual no seguiran l’ordre inicial amb la voluntat d’anar “buscant el relat del que va passar”. Totes aquestes decisions arriben després que Marcelino Martín Blas (excap d’Assumptes Interns de la policia espanyola) confirmés l’existència de l’operació Catalunya, hi involucrés l’antiga cúpula de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l’Interior i desmuntés el fals informe de la UDEF contra Mas i Pujol.
Així mateix, segons el document consultat per ElNacional.cat, hi ha nou noms més que s’incorporen al llistat de compareixents:
- José Manuel Villarejo, comissari jubilat de la policia espanyola
- Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola
- Bonifacio Díaz Sevillano, exagregat d’Interior de l’ambaixada espanyola a Andorra
- José Luis Olivera, excap de la Unitat de la Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF)
- Xavier Vinyals, excònsol de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes
- Carles Sumarroca, empresari
- Javier de la Rosa, empresari
- Basilio Sánchez Portillo, membre del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil que hauria estat clau per fer actuar el Tresor dels EUA contra la Banca Privada Andorrana
- André Vega
Per la seva banda, ERC havia registrat un altre llistat de compareixents. Tanmateix, els republicans l’han retirat i no s’ha arribat a votar. Segons ha pogut saber aquest diari, contenia, entre altres, els noms de José María Aznar (expresident del govern espanyol) i Consuelo Madrigal (fiscal del judici del procés al Tribunal Suprem i contrària a aplicar l’amnistia a la malversació).
El PP demanava les compareixences de Zapatero, Sánchez, Bolaños, Robles i Marlaska
A la reunió d’aquesta tarda, també s’ha posat sobre la taula una proposta de compareixences del PP. El llistat, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, inclou setze noms en tres blocs. Els populars al·leguen que, després que les anotacions de l’agenda de José Manuel Villarejo que va facilitar Marcelino Martín Blas i que ell apuntés que la intervenció del comissari jubilat en l’operació Catalunya hauria començat abans de l’arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa, haurien de donar explicacions tant l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero com l’exministre de l’Interior i ex secretari d’Estat de Seguretat Antonio Camacho.
En segon lloc, en relació amb el cas Pegasus, els populars assenyalaven Pedro Sánchez (president del govern espanyol), Félix Bolaños (ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts), Margarita Robles (ministra de Defensa), Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior), Santos Cerdán (secretari d’Organització del PSOE), Paz Esteban (exdirectora del CNI), Arancha González Laya (exministra d’Afers Exteriors) i els periodistes David Alandete i Ingacio Cembrero.
Finalment, sobre el cas de Método 3, el PP volia citar Eduard Pujol (portaveu de Junts al Senat), Felip Puig (exconseller de la Generalitat), Elsa Artadi (exconsellera de la Presidència), José Zaragoza (actual diputat del PSC al Congrés) i Xavier Martorell (exdirector general de presons de la Generalitat).
La comissió d’investigació del 17-A es reactiva la setmana que ve
En paral·lel a la investigació parlamentària de l’operació Catalunya, també està en marxa la dels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. Les primeres compareixences seran el pròxim dimarts, 26 de novembre: José Luis Olivera Serrano (exdirector del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat) i Félix Sanz Roldán (exdirector del CNI). La setmana següent, el dimecres 4 de desembre, serà el torn de José Manuel Villarejo, de José Manuel García-Margallo (exministre d’Afers Exteriors) i de José Antonio Nieto (exsecretari d’Estat de Seguretat).