“Espero que facin alguna cosa contra aquesta part de l’Estat que és corrupta, que és petita, un 10% del total, que m'ha intentat enfonsar, com a altres persones.” Sandro Rosell, empresari i president del FC Barcelona entre el 2010 i 2014, ha fet aquest reclam als grups polítics, en una nova sessió de la Comissió de l’operació Catalunya al Congrés dels Diputats, aquest dimecres. “Vaig estar 2 anys a la presó perquè el Barça ho guanyava tot i també guanyàvem molts diners”, ha assegurat Rosell, que el 2012 va ser acusat de blanqueig de capitals. “La jutge Carmen Lamela és corrupta o inútil. Vull saber per què ho va fer, però m’han dit que els jutges no poden ser citats. Em va ficar a la presó per anar al Suprem, saltant-se la norma i 50 candidats que tenia per davant? L’han de treure del sistema públic!”, ha exigit l’expresident blaugrana.
En la seva compareixença, que ha durat dues hores, Rosell ha denunciat que ha patit 6 investigacions penals més d’ofici des de la Fiscalia i 75 inspeccions d’Hisenda des del 2010 i fins fa tres setmanes, que ha qualificat "d’arma de destrucció". I ha afegit: “Com el president Pedro Sánchez ha provat la mateixa medicina, potser canviarà alguna cosa. Però ho pot patir tothom, fins i tot Núñez Feijóo”, ha alertat Rosell. “Espero que netegin aquest 10% corrupte i que tots es posin d’acords", ha reclamat a tots els grups polítics, i ha afegit: "Estic obsessionat a saber qui hi ha darrere del meu cas i aniré fins al final perquè tinguem un sistema més democràtic."
Una magistrada sense humanitat
L’expresident del Barça ha assegurat que sí que ha existit l’operació Catalunya, que l’han patit ell i el seu soci Joan Besolí, del qual ha recordat la seva lleialtat dins la presó, quan el seu fill va patir un greu accident, i l’expresident del Barça no va acceptar un pacte perquè es considerava innocent, però alhora significava continuar a la presó. Ha denunciat que la jutge Lamela "no té humanitat" perquè, després d’un any en presó preventiva, no va donar a Besolí un permís per veure al seu fill, que va quedar amb paraplègia. A preguntes del diputat de Junts, Josep Pagès, ha detallat que fins a dotze cops li va negar la llibertat.“Cada cop que li demanaven la llibertat a Lamela, sortia alguna notícia falsa com que jo era un traficant d’òrgans, que després de set anys s’ha aclarit tancat, o el cas Neymar, que en el judici, el fiscal va retirar l’acusació perquè va veure que només era el contracte d’un jugador”.
Rosell ha insistit que hi ha funcionaris i jutges que correctes i “molt justos”, com el tribunal de l’Audiència Nacional, que el van absoldre el 2019, i els que no van acceptar els recursos de la Fiscalia. En la compareixença, al final tots els grups han empatitzat amb Rosell.
Control d’independentistes i empresaris
El diputat d’Esuskal Herria Bildu a la comissió, Jon Iñarritu, ha reconegut a Rosell que el seu cas és excepcional perquè no és de cap partit polític ni ocupava cap càrrec públic. “Els meus tres pecats van ser: posar les barres catalanes a la samarreta del Barça; que la Via Catalana passés pel Camp Nou i acollir el concert per la llibertat”, li ha contestat l’expresident del Barça, que també ha denunciat la persecució patida per Xavier Trias, el president Artur Mas i la Família Pujol Ferrosula, així com els Jordis i el Govern del 2017, informació recollida per ElNacional.cat en tots els documents de l'operació Catalunya.
Preguntat per la diputada d’ERC, Inés Granollers, si el que ha patit és per ser català i independentista, Rosell ha assegurat que amb l’operació Catalunya “van intentar matar tres ocells d’un tret amb ell: el Barça, considerar-me independentista i com a empresari”. Pagès també li ha preguntat si el fiscal José Grinda va usar una persona amb problemes psiquiàtrics per sustentar la seva incriminació, i com la líder popular Alícia Sánchez Camacho el va fer espiar en una conversa enregistrada pel comissari Villarejo.
Rosell també ha denunciat les filtracions als mitjans de comunicació i de falses notícies: “Feia bicicleta a casa quan TV3 anunciava que m’estaven detenint, i la policia va arribar mitja hora després.” I ha recordat els casos falsos policials contra ell, com la FIFA i inversions als EUA i, després, al Brasil.
Puigdemont i les pomes podrides
Per la seva part, el diputat de Vox Ignacio Gil ha volgut que Rosell qualifiqués de corrupte el president a l’exili, Carles Puigdemont, perquè erròniament ha assegurat que “ha estat condemnat per malversació", tot i no haver estat jutjat. Rosell li ha contestat: “Qui malversa diners públics és una poma podrida, però els tribunals europeus no pensen el mateix”, referint-se a Puigdemont.
Manos Límpias i els inspectors d’Hisenda
El diputat del grup socialista Manuel Arribas li ha preguntat què vol dir amb la medicina a Sánchez i a la seva dona i germà. I Rosell li ha dit que "creu que és perseguit perquè l’han denunciat Manos Limpias com a ell". Pel que fa als controls d’Hisenda, l’expresident del Barça ha informat als diputats que “l’inspector cobra una comissió per cada acta que obre, i no torna els diners si es demostra que tot és correcte. I sempre diuen que ho ordena el seu superior”.
El diputat del PP, Agustín Parra, li ha insinuat si la seva persecució era per la rivalitat amb Joan Laporta, i s'ha sentit satisfet quan Rosell li ha contestat que no acusa al PP de fer-lo investigar, sinó a persones corruptes que poden ser de qualsevol partit.
Rosell ha explicat que va presentar una querella contra la magistrada Lamela, sense èxit. Els jutjats tampoc l'han ajudat per destapar les clavegueres d’Estat. El març passat, l’Audiència de Madrid va confirmar l’arxivament de la querella que va presentar l’expresident del Barça per haver estat investigat i perjudicat per la policia patriòtica del PP, a l’anomenada operació Catalunya. Els àudios del comissari jubilat José Manuel Villarejo, on altres persones admeten que se l'investiga, no han estat suficients. L'exinspector Antonio Giménez Raso i l'inspector de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) Alberto Estévez, van negar cap implicació, tot i la documentació.