Una sanitària demandarà la Generalitat pel requisit del català, segons ha avançat El Mundo aquesta setmana. "És una barrera per a espanyols", ha al·legat la Rosa Cochachi, que forma part del grup de 212 sanitaris als quals l'Institut Català de la Salut (ICS) ha negat una plaça fixa per no haver acreditat el nivell de català requerit. Un grup en el qual també hi ha Javier Gutiérrez, l'infermer andalús que feia deu anys que estava a la Vall d'Hebron i que va aixecar polseguera fa un mes per assegurar que no necessitava dominar la llengua del país per treballar.

La Rosa és la primera d'aquests 200 sanitaris que ha decidit demandar l'empresa de la Generalitat perquè considera que ha estat exclosa "injustament" per un requisit lingüístic "excessiu i eliminatori". Va néixer al Perú fa 54 anys. Va arribar a l'estat espanyol el 2002 i té la nacionalitat espanyola des del 2009. Fa onze anys que treballa com a auxiliar d'infermeria a l'Hospital Vall d'Hebron i, des de fa cinc, ho fa com a interina —principalment, a l'àrea d'oncologia—. És a dir, que ha pogut treballar durant més d'una dècada sense acreditar el nivell lingüístic requerit. Són deu anys en els quals s'ha presentat a quatre convocatòries per aconseguir plaça fixa i ha suspès les tres últimes pel seu "insuficient" nivell de català. L'últim suspens va ser el passat novembre, quan va optar a una de les 12.000 places convocades per l'ICS per estabilitzar els treballadors temporals.

Una demanda en lloc d'aprendre català

En lloc de dedicar els esforços a acreditar el nivell, la Rosa ha decidit presentar un recurs d'alçada per notificar la seva disconformitat amb la resolució de l'ICS. Quan l'empresa de la Generalitat rebutgi el recurs, formalitzarà la seva demanda, amb dos companys més. "Farta i impotent", s'ha descrit la sanitària, que afegeix: "Mai he tingut cap problema amb els meus pacients pel català. Cap d'ells m'ha denunciat. Ho entenc, però em costa i em fa molta vergonya parlar-lo. A l'examen estava tan nerviosa que no em sortien les paraules". Fa anys que estudia l'idioma i només té el nivell A2, per sota del B1 necessari. Segons El Mundo, hi ha hagut "greus motius personals" que li han dificultat l'aprenentatge: està divorciada i té cura d'un fill de 28 anys amb un 82% de discapacitat.

"Denuncio perquè és injust el que estem passant, que el català sigui un impediment per treure una plaça fins i tot aprovant la resta de proves. Tornes a la feina i tothom és fix menys tu. Amb els anys que portes, et quedes fora", ha protestat la Rosa. Diria el mateix a un altre país? Qui sap. El que sabem és com continua el seu lament: "Estem saturats d'anar als exàmens, aprovar i quedar-nos fora pel català. És una gran decepció. Vull una estabilitat, no preocupar-me de si salta el meu interinatge i em quedo fora. Em provoca una gran ansietat". En conclusió, que per a la Rosa els requisits lingüístics són "una barrera per a espanyols".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!