El govern espanyol i les comunitats autònomes han arribat a cinc acords en relació amb la situació de la verola del mico a Espanya. És la conclusió de la reunió de la Comissió de Salut Pública, que s’ha celebrat aquest matí a la seu del Ministeri de Sanitat. Un dels punts rellevants és el relatiu als viatges: de moment, “no es vacunarà al 100% dels viatgers que vagin a països amb casos”, tot i que el Ministeri indica que “s’estan acabant de definir els grups concrets de viatgers als quals s’oferirà la vacuna en funció del viatge i de les característiques personals”. En finalitzar la reunió, la ministra Mónica García ha explicat que “no hi ha hagut cap comunitat que hagi proposat el control en fronteres o als aeroports”. De fet, tant el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties com la Unió Europea descarten controlar les fronteres per contenir l’expansió del virus.

Una altra de les conclusions de la Comissió de Salut Pública, que s’ha reunit dies després que l’OMS declarés l’emergència sanitària internacional per l’Mpox i que Suècia confirmés el primer cas a Europa de la seva variant més agressiva, és el reforç de les “mesures per a la detecció i control” de l’Mpox i la vigilància de les noves variants. Així mateix, s’aposta per mantenir “l’estratègia de vacunació als grups de risc”, que són les persones que realitzin “pràctiques sexuals de risc” o persones amb “risc ocupacional” (com la feina en consultes d’Infeccions de Transmissió Sexual, que manipulin mostres de laboratori d’Mpox o que netegin llocs on s’han realitzat pràctiques sexuals de risc).

Sigui com sigui, el Ministeri subratlla que “hi ha estoc de prou dosis vacunes” i assenyala que també “es pot comptar amb les que es troben en la reserva estratègica”. Finalment, “es manté la intenció de treballar en origen amb la donació de dosi als països afectats”, ja que el Ministeri de Sanitat afirma que és la “principal prioritat per al control de l’emergència de salut pública internacional”. La ministra de sanitat Mónica García, ha posat en relleu la “necessitat de coordinar les actuacions i difondre missatges de tranquil·litat i prudència” i ha destacat que la reunió de la Comissió de Salut Pública s’ha desenvolupat en un clima de “cooperació” i de “total normalitat”.

La ministra de sanitat demana al PP que freni les “alarmes innecessàries”

Just aquest matí, en una entrevista a Las Mañanas de RNE, Mónica García ha fet una crida a “no alarmar innecessàriament” la població. “Hem de transmetre tranquil·litat, prudència i rigor científic, estem molt ben preparats per a qualsevol escenari, per a la vigilància i per haver de vacunar en cas necessari”, ha defensat. I, alhora, ha disparat contra el Partit Popular i l’ha acusat de “tenir ganes d’emetre desinformació per intentar desgastar” el govern espanyol: “Demano al PP que contingui les seves alarmes innecessàries i els seus missatges anticientífics”, ha proclamat. “Com més desinformem a la població, la població tindrà menys confiança en les mesures de salut pública que es posin i això va en contra de protegir la salut dels ciutadans. Si hi ha un gran lema dins de la salut pública és no intoxicar els missatges”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!