La diada de Sant Jordi d'aquest any serà des d'un punt de vista polític totalment anòmala, amb el Govern intervingut pel 155. Serà una jornada sense el president Carles Puigdemont, pendent a Alemanya de la decisió del Tribunal d'Schleswig-Holstein, i amb l'anunciada presència de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l'encarregada de governar ara la Generalitat a petició del president Mariano Rajoy. Una situació política que grinyola, amb una fressa cada dia més gran, i amb un temor creixent de l'Estat, ja no dissimulat.
Des del 1978, amb Josep Tarradellas el president de la Generalitat sempre havia presidit la celebració de la diada de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. Va ser un dels símbols ciutadans de la recuperació de l'autogovern després de la dictadura, quan es veia com un punt i a part. Però aquest fil, i aquesta lectura, s'ha interromput per l'aplicació del 155. Això ha fet que aquest any no s'hagin organitzat els actes institucionals habituals. Tampoc hi serà present el president Puigdemont, obligat a l'exili i ara a restar a Alemanya. La situació política és totalment excepcional. El Palau de la Generalitat, però, estarà obert a la visita de ciutadans, i alguns intel·lectuals, com Xavier Sala-i-Martín, han proposat que s'hi portin roses, en suport a la institució, als presos i als exiliats.
La visita de Soraya
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sí que assistirà a la diada de Sant Jordi a Barcelona, però ho farà per participar en un acte unionista militant. Té previst anar a un acte de Societat Civil Catalana (SCC) a la capital catalana, on es premiarà el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i l'exprimer ministre francès i possible candidat a l'alcaldia de Barcelona per Ciutadans, Manuel Valls. Quan es va convocar l'acte encara es desconeixia que Valls fos un fitxatge del president de Cs, Albert Rivera, però potser algú ja ho sabia. En tot cas no era Santamaría.
Aquest serà el segon any consecutiu que la vicepresidenta espanyola acudeix a la capital catalana per Sant Jordi, però l'any passat ho va fer amb un perfil més institucional, que ara ja no es gasta. Va assistir a una trobada dels llibreters que reclamaven la declaració de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i allà va coincidir amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, actualment empresonat a Estremera.
Aquest Sant Jordi trobarà encara el ressò de la prohibició del color groc a la final de la Copa del Rei, un fet inèdit a les democràcies europees, que ha sorprès a nombrosos mitjans estrangers una vegada més.