El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha defensat la celebració d’un referèndum a Catalunya davant la seva homòloga a l’Executiu de l’Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres al CaixaForum a l’acte de presentació de la candidatura de la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes per reconèixer Sant Jordi com Patrimoni Immaterial de la Unesco.
Després de fer una dissertació sobre els valors històrics i universals de la festivitat de Sant Jordi, el vicepresident i conseller d’Economia ha fet referència a l’acte que ha celebrat el Govern en ple aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat com a símbol de la unitat entorn el referèndum: “L’acte reafirma el compromís col·lectiu amb la llibertat, la democràcia, el referèndum i la voluntat d’escoltar tothom”.
Segons ha assegurat, els valors que defensa el Govern són també els que encarna la celebració de Sant Jordi, uns valors universals que “poden ser compartits per tothom”.
Junqueras ha fet aquestes declaracions davant la vicepresidenta del Govern espanyol, que, de la seva banda, ha fet un repàs de la història de Barcelona, i en extensió, Catalunya, com a motors de la indústria editorial. Santamaría s’ha referit a diversos autors per exemplificar el seu argument tot i que cap d’ells català.
Com a resposta a les declaracions de Junqueras, la número dos de Rajoy ha assegurat: “És bo recordar que ha estat el caràcter obert, plural, integrador i tolerant de llibertat d’aquesta ciutat i aquesta terra que l’ha fet ser un referent global en el món de les identitats compartides”. I ha afegit: “A Castella i Lleó, vicepresident, el 23 d’abril també celebrem la llibertat”, ha recordat fent referència a la festa oficial de la seva comunitat natal i que recorda derrota dels comuneros a mans de les tropes de l'emperador Carles.
La vicepresidenta també ha reivindicat el suport del Govern espanyol a la iniciativa. “Volem donar un pas més per reconèixer aquesta festivitat perquè ens sentim orgullosos del lloc que ocupa Catalunya com a referent cultural”, ha assegurat.
El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha intervingut també en representació del Gremi dels Floristes i ha reconegut el suport del Govern espanyol a la candidatura. Segons ha recordat, li va “impactar” una conversa que va tenir amb un membre del ministeri de Cultura en què li va assegurar que estaven treballant per poder presentar el dossier de Sant Jordi “ràpidament” a la Unesco.
A l’acte també han intervingut el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el segon tinent d’alcalde a Barcelona, Jaume Collboni; i hi han participat els actors Mario Gas, Blanca Marsillach i Abel Folk. Entre els assistents, ha destacat la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i un gran nombre de membres del PP. A part del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, també han asistit a l’acte el diputat Juan Milián i el president del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, entre d’altres.
Durant l’acte, Santamaría i Junqueras han estat asseguts al costat tot i que pràcticament no s’han dirigit la paraula fins el moment en què aquest ha acabat. En finalitzar la seva intervenció, la vicepresidenta s’ha acostat a Collboni i a Vila per regalar-los un llibre. Com la confirmació del vicepresident a l’acte no s’ha donat fins a última hora, a la número dos de Rajoy li ha faltat un llibre que el conseller de Cultura ha cedit a Junqueras. La novel·la que els ha regalat es titula La parte inventada, un llibre de Rodrigo Fresán que li haurien recomanat a Santamaría.
La polèmica
La celebració de l’acte ha estat precedida per la polèmica que ha generat l’assistència de Sáenz de Santamaría. Tot i que inicialment la vicepresidenta no estava convidada, va aprofitar una invitació al ministeri de Cultura per part de la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes per comunicar que assistiria ella mateixa. Després de la fallida Operació Diàleg, l'Operació Sant Jordi.
“Aquesta és una mostra més que la presència del Govern a Catalunya és molt constant i molt intensa”, va reconèixer la mateixa número dos de Rajoy en una entrevista a RNE.
Aquesta situació ha provocat malestar al Govern, que ha atribuït la presència de la vicepresidenta a un intent de “instrumentalitzar” el dia de Sant Jordi. Davant això, l’Executiu català ha volgut contrarestar la participació de Santamaría amb la presència de Junqueras, que s’ha decidit a l’últim moment i ha servit per equilibrar políticament i institucionalment l’acte.
A més, com ha pogut saber El Nacional, la presència de la número dos de Rajoy ha desfermat una crisi en el sector de les entitats organitzadores de l’esdeveniment, que ha conclòs amb la dimissió de l’editora Isabel Martí, responsable de La Campana, del seu càrrec a la junta directiva de l’Associació d’Editors de la Llengua Catalana. Aquesta entitat, en la mateixa línia que el Govern, també han rebutjat la “instrumentalització política” de la diada de Sant Jordi per part del govern del PP.