Havia de tornar a exercir com a jutge, però de moment no podrà ser. Santi Vidal va ser notificat ahir de part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que, després de tres anys havent estat privat d'exercir com a magistrat per la redacció del projecte de Constitució catalana, no podia tornar a reprendre la carrera per la "manca de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la Constitució".
Segons ha apuntat el també exsenador a El món a RAC1, el Poder Judicial considera que vulnera l'article 2 de la Constitució espanyola, aquell que parla de la "indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles", però ha volgut deixar clar que, tot i que "no em sorprèn" la decisió, "no me l'esperava" perquè malgrat sospitava que no li posarien les coses fàcils, el que pensava és que l'enviarien a exercir a un altre territori de l'Estat espanyol que no fos Catalunya.
Ara bé. El que més li ha dolgut no és que li demanin que "em torni el jutge més espanyolista de la història per tornar a la carrera" —que també—, sinó que al final "diguin que en un futur puc tornar a demanar un reingrés segons el meu comportament", fet que li sembla "humiliant". I és "humiliant" perquè, mentre la justícia està (visiblement) totalment polititzada, "em van sancionar pel que feia al meu temps lliure com a ciutadà".
Exagerar en política?
Vidal ha volgut deixar ben clar que quan va dir que el Govern ja té totes les vostres dades fiscals, il·legalment", "no vaig enganyar la població de Catalunya, vaig exagerar algunes coses" i ha volgut aclarir que "la Generalitat tenia competències en una sèrie d'impostos, per tant, tenia dades fiscals".
Ara bé. L'exjutge s'ha mostrat comprensiu posant damunt la taula que "entenc i respecto que la gent ens enviï a fer punyetes", però justificant-se alhora subratllant que "no aconseguir el que volíem forma part de la complexitat del propi procés".
Precisament en aquest sentit, ha recordat que "la feina l'estàvem fent, però és cert que a partir del 2017 van fallar una sèrie de coses, com el suport internacional" i ha reconegut que "sí que vam donar la impressió a la ciutadania que allò podia ser menys complicat del que realment era".
Guerra pacífica
Admetent que "quan que vam donar la impressió a la ciutadania que allò podia ser menys complicat del que realment era", Vidal ha posat de relleu que "això és una guerra pacífica i hem perdut la primera batalla" i s'ha lamentat que "la política ha entrat massa dins la justícia".
Justament per això, s'ha mostrat entristit amb el comportament del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè el coneix personalment i està "molt sorprès" perquè considera que "és molt bon jurista, però mai li havia vist redactar amb aquest biaix polític i ideològic", motiu pel qual ha demanat "imparcialitat en l'aplicació de la justícia" als membres de la judicatura.
Per acabar, i tornant al món de la política, l'exsenador s'ha lamentat que "una de les coses que més m'ha decebut d'aquesta etapa com a representant polític és comprovar que els projectes no s'ajusten als fets" perquè, ha explicat, "vaig veure que dèiem coses i no fèiem el que dèiem".