Lamentant-se que "quan hi ha molt soroll, poca cosa hi pots fer", el conseller de Cultura, Santi Vila, ha volgut deixar clar avui a RAC1 que les diferents veus que han sortit atribuint-li que li agraden els toros, ha dit, "és un altre dels mites que m'acompanyen", i ha justificat haver-hi anat perquè, o bé l'havien portat els seus pares de petit, o bé hi va anar fa 5 o 6 anys amb uns amics a Céret només per ensenyar-los com és aquest "espectacle" cultural.
Vila ha posat de manifest que "m'incomoda moltíssim que qualsevol afirmació amb matisos s'utilitzi per situar un personatge com si fos la quinta columna" i s'ha mostrat dolgut perquè considera que la polèmica sobre els toros "ha estat desafortunada".
Precisament per això, el conseller de Cultura ha volgut aclarir que l'ús que va fer de la paraula "espanyolíssima" a l'entrevista d'El País "és una provocació i una exageració, que ve a dir que aquesta nació que hem configurat té la immensa fortuna que és molt oberta", així com que "la cultura catalana ha rebut influències d'arreu". En aquest sentit, ha volgut deixar ben clar que "el que pensa Santi Vila i la CUP no és el mateix, però intentem dotar Catalunya d'un Estat propi".
Part de l'univers
"No tinc cap interès a tallar els lligams culturals amb Espanya perquè forma part del nostre univers". Clar i català, Vila s'ha reiterat amb la idea que la cultura s'impregna de diferents elements culturals, però, això sí, ha incidit en el seu propòsit "d'intentar no tornar a aixecar la víscera del debat taurí".
"Absolutament" convençut que "no hi tornaran a haver toros a la Monumental", el conseller ha exposat que "seria un espai perfecte per fer espectacles de format mitjà" perquè ara "tenim espais molt petits o molt grans", però res que s'ajusti a un espectacle que albergui una capacitat mitjana de persones.
Tot i que ha reconegut que "m'agradaria que tot [l'activitat de la Monumental] gravités entorn la cultura", Vila també ha admès que "per donar-li viabilitat econòmica, s'hi poden incorporar altres activitats".
Cultura per a polítiques socials
En un intent de crítica constructiva al Govern, Vila ha aclarit que "intento ser exigent amb mi mateix i amb el Parlament" perquè considera que aquí la cultura queda rellevada a un segon o tercer pla i, deixant clar que "no renyo el Govern", també ha dit que "ens hem de comprometre perquè la referència ha de ser la dels països avançats".
"Estic convençut que tenim un problema de filosofia, no assumim que la cultura també serveix per fer polítiques socials", ha posat sobre la taula, al mateix temps que ha recordat que "els països més avançats es creuen la cultura i hi destinen fins a un 2% del pressupost".
Justament per això ha destacat que, malgrat que "sabem què hem de fer i com, falten més diners per arribar més lluny". "Els polítics tenim l'obligació de resoldre els problemes que heretem", ha sentenciat.