El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que el Parlament es va extralimitar amb la prohibició dels toros i insisteix que, més que protaurí, sempre s'hi ha mostrat contrari en considerar que les corrides havien de "morir" de manera "natural". En una entrevista a El País, el conseller creu que des del sector "més apassionat del nacionalisme espanyol i català" s'entén de manera identitària, i creu que no és així. En paral·lel, proposa que la Monumental es converteixi en un gran equipament per a concerts o en un centre d’interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana". Així, argumenta també que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima".
Segons ha explicat el conseller, actualment s’imposa una "nova espiritualitat" més respectuosa amb els animals i que provoca incomoditat amb qualsevol espectacle que fa servir la violència. Davant d'una possible anul·lació per part del TC a la prohibició de les corrides aprovada pel Govern, ha afirmat que estaran "atents" a l’argumentari "si és cultural". "Jo, més que protaurí, sempre he estat contrari a la prohibició, que no és el mateix", ha reblat.
Enmig d'aquest debat, considera que hi ha l'oportunitat "magnífica" de replantejar-se l'ús de la Monumental. "És injust que només tinguin llicència per fer toros i que no els donem alternatives", ha precisat, instant a buscar alternatives perquè la plaça sigui un gran equipament per a la celebració de concerts de format mitjà per a 10.000 persones o un centre d’interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana".
Un "error" construir una cultura pròpia
El titular de Cultura ha recordat que defensa el procés sobiranista només per raons "polítiques, de repartiment i d’organització de poder", en el marc d'una "atròfia d’organització i repartiment de poder de l’Estat" que porta Catalunya a sentir-se "incòmoda".
Amb tot, veu "evident" que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima" i espera que cada vegada "més mestissa, oberta i plural" perquè seria un "error" construir una cultura pròpia. "No imagino cap escenari polític amb un posicionament monocolor amb relació a la llengua, la història, les tradicions", ha conclòs.
Finalment, ha lamentat que Catalunya s'assembli molt a la resta de l’Estat espanyol quant a l'exclusió de la cultura com a part de les polítiques socials. Així, titlla de "paradoxal" que Govern i Parlament decideixin impulsar una legislatura marcada per l'agenda social però creguin que la cultura "no forma part d’aquesta agenda".