Aquest dilluns al matí s'ha fet pública la nova mesura impulsada pel govern Balear: l'eliminació del català com a requisit per treballar a la sanitat pública de les illes Balears. Una mesura que reforça la croada de les dues formacions contra el català, i que el líder de Vox, Santiago Abascal, ha celebrat a Twitter. "Els pactes on VOX és present ja estan produint efectes beneficiosos per als espanyols", ha escrit Abascal a la xarxa social d'Elon Musk, on també ha afirmat, sobre els diferents pactes arreu d'Espanya entre PP i Vox, que "molts els van criticar sense llegir-los, però els pactes de les regions on VOX és present ja estan produint efectes beneficiosos per als espanyols. I n'hi haurà més".

Així doncs, la lluita del Partit Popular (PP) contra el català continua el seu curs. En el transcurs d'aquest dilluns, el govern de les Illes Balears ha aprovat un Pla de mesures urgents amb el propòsit d'atreure i retenir a professionals de la salut, amb la finalitat d'assegurar l'atenció mèdica i reduir les llistes d'espera. A més, s'ha eliminat el requisit de coneixement del català per treballar en el sistema de salut públic de les Illes Balears. Aquests canvis han estat anunciats per la consellera de Salut, Manuela García, en una conferència de premsa, en la qual ha explicat que tot això té com a objectiu principal captar i retenir a professionals de la salut.

En el passat, alguns aspirants a formar part del sistema de salut públic balear havien expressat el seu descontentament per l'exigència de coneixement del català, una pràctica també present en altres territoris, com a Catalunya. Aquestes queixes van desencadenar debats i es van convertir en un punt de conflicte entre el PP i Vox. No obstant això, el nou govern del PP ha eliminat el requisit de coneixement del català sota la premissa d'atreure i retenir a més professionals de la salut. "Som conscients que no hi ha un problema quant a la relació metge-pacient, i es promourà l'ús del català a les consultes", va afirmar García setmanes enrere, encara que la decisió final és que el català ja no serà una exigència per a treballar com a professional de la salut en el sistema públic de les Illes Balears.

D'aquesta manera, el destí del català a les Illes Balears sembla estar en mans de l'extrema dreta, que ja marca la línia de les mesures que prendran ara que ja són al poder. El partit d'extrema dreta estarà a càrrec de l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística a les Illes Balears, una de les condicions que Vox va imposar en el seu acord amb el PP per a investir a Marga Prohens, gràcies a l'abstenció dels membres d'Abascal. "En el pacte d'investidura amb Vox s'estableix la creació d'una oficina per a garantir la llibertat dels ciutadans d'utilitzar les dues llengües cooficials", informaven des de Vox. En aquest context, la direcció política de la regió ha pres una nova direcció que podria tenir un impacte significatiu en la qüestió lingüística i cultural a les Illes Balears, i podria posar en perill el futur del català.