No hi ha dubte que el discurs del PSOE en relació a Carles Puigdemont va fer un gir de 180 graus a partir del 23 de juliol, quan es van celebrar les eleccions generals i els set vots de Junts es van convertir en imprescindibles per a Pedro Sánchez al Congrés. Per a la formació socialista Puigdemont ha passat de ser un "fugat" a ser el "president" -com es va constatar en la declaració conjunta en què es va anunciar l'acord entre els dos partits per a la investidura-, i una persona amb qui el número tres del PSOE, Santos Cerdán, s'ha reunit públicament per abordar la negociació. Però Cerdán ha anat encara més enllà i ha reconegut que el líder independentista és "a l'exili" així com la dificultat personal que aquesta situació comporta.
En declaracions a Diario.es, el secretari d'organització socialista assegura que quan es va reunir amb Puigdemont no es va trobar amb la persona que esperava i es mostra empàtic amb la seva situació. "Crec que no ha hagut de ser fàcil els seus anys fora d'Espanya, a l'exili, ha viscut moments durs", ha assegurat.
En ser preguntat de manera més directa si durant aquests anys Puigdemont ha estat "un fugat o un exiliat", assegura que no s'atreveix a definir-ho. Es planteja si es pot definir com a fugada una persona que "es pot passejar per tota Europa, que sigui eurodiputat amb plens drets i pugui estar a la mateixa frontera d'Espanya" i afegeix que "exiliats són més aviat els que poden marxar d'un país i poden passejar per la resta". "Hauríem d'anar a la RAE per definir el que és fugat i el que és exiliat. Però, a partir d'aquí, insisteixo, ell no va complir amb la justícia. Hauria d'haver estat jutjat per la justícia espanyola, però va decidir fugir i ha estat sis anys sense retre comptes", conclou.
Pocavergonyes
Les paraules de Santos Cerdán no han passat desapercebudes entre les forces espanyolistes. L'eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha estat un dels primer i més contundents a l'hora de reaccionar. "A l'exili? Són una colla de pocavergonyes integrals", ha sentenciat.
No ha estat l'únic a desplegar una col·lecció de qualificatius per denunciar la situació.
Santos Cerdán, com a secretari d'organització del PSOE, ha estat el responsable de negociar amb Junts l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. No només això, va oficialitzar les converses amb una reunió amb Puigdemont el 30 d'octubre als despatxos de Junts al Parlament Europeu. Cerdán es va presentar a la cita acompanyat de la responsable del grup socialista a l'Eurocambra, Iratxe García, una de les veus que va pressionar amb més contundència el 2019 l'aleshores president del Parlament, David Sassoli, per impedir l'entrada del líder independentista a l'Eurocambra. La trobada es va celebrar sota una imatge gegantina d'una urna de l'1-O que presideix la sala de reunions dels diputats de Junts, la qual cosa va disparar encara més la polèmica.
Cerdán, a més, va ser el responsable d'esperar tota la setmana passada a Brussel·les, esperant a un hotel, mentre negociava amb Puigdemont fins aconseguir dijous de la setmana passada tancar un acord per a la investidura, que es va materialitzar ahir al Congrés dels diputats.