Pedro Sánchez ha escollit a Sara Aagesen com a substituta de Teresa Ribera en l’executiu espanyol. L’actual secretaria d’Estat d’Energia serà la vicepresidenta tercera i la nova ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, després que Ribera deixa la cartera per assumir la vicepresidència executiva de la Comissió Europea, un cop es va desbloquejar el seu nomenament gràcies al pacte entre el PP europeu, els socialdemòcrates (S&D) i els liberals (RE), s egons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat de fons de la Moncloa. Aagesen va ser la primera dona a ocupar el càrrec de secretaria d’Estat d’Energia en el 2020 i ha estat qui més temps ha ocupat aquest càrrec des que va començar la democràcia.
Destacada carrera professional
Sara Aagesen (Madrid, 1976) és una enginyera llicenciada per la Universitat Complutense que ha desenvolupat una destacada carrera professional vinculada als àmbits de l'energia i el medi ambient. Des del 2002 va treballar en l'Oficina del Canvi Climàtic, participant activament en polítiques climàtiques i energètiques. En el 2018 va ser nomenada assessora del Ministeri per la Transició Ecològica, i des de gener del 2020 ocupa el càrrec de secretaria d'Estat d'Energia, sent la primera dona que arriba a aquesta posició.
Experta negociadora
Aagesen té una àmplia experiència en negociacions internacionals sobre canvi climàtic i ha participat en el disseny de polítiques energètiques i mediambientals tant en l'àmbit espanyol com europeu. Des del 2002 ha estat negociadora per a la delegació espanyola a la Convenció Marc de Nacions Unides contra el Canvi Climàtic, i va ser membre del consell assessor del Centre i Xarxa de Tecnologia del Clima (CTCN) de l'ONU. La seva tasca va ser reconeguda en el 2013 amb la Creu de l'Ordre Civil del Mèrit Mediambiental.
Polítiques energètiques
Com a secretaria d'Estat, Aagesen ha estat clau en polítiques energètiques com l'impuls de l'autoconsum i les energies renovables. El creixement exponencial de l'autoconsum ha augmentat més d'un 1.000% des del 2018 gràcies a l'impuls de normatives que faciliten l'autoconsum personal i col·lectiu, i ha tingut un paper destacat per la descarbonització del sistema elèctric espanyol gràcies a la implementació d'aquestes polítiques que incentiven les energies renovables. Així, Espanya es va convertir en la primera gran economia europea que va superar el 50% de generació d'energia renovable el 2023 i va arribar fins i tot més del 64% el 2024. Aagesen també va ser responsable de la implementació de l'"escut social" durant la pandèmia i de la negociació de la "solució ibèrica", que permet a Espanya i Portugal limitar els preus del gas i l'electricitat davant la crisi energètica global.
Va dirigir, coordinar i definir l'esborrany del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030 i l'Estratègia a Llarg Termini 2050, documents clau per guiar la política energètica i climàtica d'Espanya, alineant els compromisos de l'estat espanyol amb les metes europees de sostenibilitat i reducció d'emissions.