El president del Parlament Europeu, l'italià David Sassoli, ha estat informat de la retenció per la policia italiana del president català a l'exili, Carles Puigdemont, a l'Alguer (Sardenya), segons ha sabut ElNacional.cat en fonts coneixedores de les gestions que s'estan realitzant després de l'actuació policial.
Es dona el cas que les ordres de detenció europees cursades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena van quedar suspeses, per la qual cosa, una eventual extradició quedaria també en l'aire en espera del que puguin decidir els jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, davant el qual serà posat a disposició el president Puigdemont aquest divendres.
El 30 de juliol passat, Puigdemont i els també eurodiputats de Junts per Catalunya Toni Comín i Clara Ponsatí van perdre de nou la immunitat com a membres del Parlament Europeu.
El Tribunal General de la UE (TGUE) havia tornat l'aforament als tres europarlamentaris com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori sol·licitat pel jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
Això no obstant, el tribunal va desestimar el recurs i, per tant, va aixecar també les mesures cautelars. El vicepresident del TGUE va considerar que els eurodiputats "no han demostrat que puguin ser objecte d'una detenció imminent". Com tampoc hi veia risc que sortissin de Bèlgica per participar en reunions del Parlament Europeu a Estrasburg.
Ordres de detenció europees suspeses
També es recordava en la resolució del TGUE del 30 de juliol que el Tribunal de Justícia de la UE té pendents unes qüestions prejudicials presentades per Llarena arran de la decisió de la justícia belga de desestimar l'euroordre contra el conseller Lluís Puig. Aquestes prejudicials, s'assenyalava, suspenen el procés penal fins que es resolguin els dubtes plantejats per Llarena, i, per tant, “l’execució de les ordres de detenció europees també han estat suspeses”.
Detenció a Alemanya el 2018
El president Puigdemont va ser detingut a Alemanya el 25 de març del 2018 després de travessar la frontera de Dinamarca, procedent de Finlàndia. El 5 d'abril, l?Audiència Territorial d'Schleswig Holstein va decidir posar-lo en llibertat sota fiança el líder independentista català en descartar que Puigdemont hagués pogut cometre el delicte de rebel·lió pel qual el jutge Llarena reclamava la seva extradició a Espanya.
La justícia alemanya entenia que no hi havia hagut violència en els fets pels quals Espanya reclamava l'entrega del president català exiliat. Perquè a Alemanya es pugués considerar "violència", el tribunal va remarcar que s'hauria d'haver exercit una "pressió suficient sobre un òrgan constitucional com per torçar la seva voluntat" i, tot i que admetia que l'1-O va haver-hi violència, considerava que "la seva naturalesa, abast i efecte no van ser suficients" per complir aquest supòsit. Els líders independentistes catalans jutjats pel Tribunal Suprem van ser condemnats per sedició.