El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha anunciat que obrirà una investigació interna sobre la filtració de l'informe del suplicatori contra el president a l'exili, Carles Puigdemont.
Així ho ha anunciat aquest dijous en una roda de premsa a Brussel·les. Després de la publicació al diari Abc de la proposta elaborada per l’eurodiputat d’ultradreta Angel Dzhambazki per aixecar la immunitat del president, la defensa va demanar que s'investigués.
Posteriorment també el president del Comitè d'Afers Jurídics i eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, va enviar una carta a Sassoli per demanar una indagació en el mateix sentit.
Per tot això, el socialista italià encarregarà al secretari general de la cambra, Klaus Welle, que indagui aquesta vulneració de la confidencialitat del procés, que va afectar els interessos de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.
La Comissió d’Afers Jurídics inclou 8 eurodiputats espanyols, sobre els quals recauen les sospites de filtració per un interès polític. Són Adrián Vázquez (Ciutadans), Ibán García del Blanco (PSOE), Esteban González Pons (PP), Marcos Ros Sempere (PSOE), Javier Zarzalejos (PP), i els suplents Jorge Buxadé (Vox), Javier Nart (exCiutadans) i Nacho Sánchez Amor (PSOE).
Mentrestant, el Parlament Europeu ha hagut de corregir l'informe que va aprovar aquest dimarts per aixecar la immunitat de Clara Ponsatí després de constatar que, tal i com va avançar ahir ElNacional.cat, s'atribuïa a la consellera d'Ensenyament un delicte de malversació que el jutge instructor Pablo Llarena no contemplava a l'euroordre que va emetre el novembre del 2019.
L'informe, elaborat per l'eurodiputat búlgar ultra Angel Dzhambazki assenyalava que el Tribunal Suprem havia demanat la suspensió de la immunitat de Ponsatí per un delicte de sedició i un de malversació de fons públics.
Això no obstant, l'euroordre que va emetre Llarena el novembre del 2019 no incloïa el delicte de malversació contra l'extitular d'Ensenyament atès que el judici al Tribunal Suprem contra els líders dels procés no va poder acreditar el cost de la utilització dels col·legis electorals.
En aquell suplicatori, posterior al judici, s'acusava de sedició i malversació a Toni Comín i Lluís Puig però a Ponsatí només de sedició.