La secretària general del Parlament, Ester Andreu, ha fet arribar als membres de la Mesa la carta en què exposa les raons que l'han portat a presentar la seva dimissió arran de la polèmica provocada pel fet que el seu fill, s'hagi presentat a unes oposicions al Parlament i s'hagi incorporat com a uixer a la cambra catalana. La secretària general va presentar la renúncia dimarts de la setmana passada a la Mesa, que va demanar aquell mateix dimarts un informe a l'Oficina Antifrau sobre aquesta qüestió. Andreu atribueix en el text les acusacions de què ha estat objecte, que s'han vingut a afegir a la polèmica al voltant de la inhabilitació del diputat de la CUP, Pau Juvillà, a atacs dirigits a la presidenta del Parlament, Laura Borràs.
"Des del passat desembre he estat objecte d'acusacions molt serioses que posen en entredit no només la meva imparcialitat, objectivitat i independència de criteri sinó, sobretot, la meva professionalitat i honradesa. Aquesta situació i el fet de saber que són instrument per atacar més altes instàncies no ho fa menys dolorós, injust i insuportable i palesen la manca de confiança de la majoria de la Mesa en la secretaria general", arrenca la missiva.
En el text admet que la "manca d'entesa i comunicació amb l'actual lletrat major" afecten i dificulten el correcte desenvolupament de les seves funcions. De fet, el responsabilitza d'haver desacreditat la seva professionalitat davant la Mesa del Parlament mostrant discrepància o manca d'entesa verbalment durant les reunions, acusant-la de vulnerar el propi estatut jurídic dels lletrats, la qual cosa ha fet, segons assegura, la situació insostenible i impedeix l'exercici de les funcions que li atribueix el reglament.
Externalització sense precedents
Andreu es refereix també a la intervenció de l'Oficina Antifrau i retreu que "l'externalització, en els termes que recull l'acord de la Mesa de 31 de maig, de la revisió d'un procés de selecció d'uixers per tal de constituir una borsa d'interins, és un fet sense precedents en la història de l'Administració parlamentària". En aquest sentit, recorda que el reglament de l'Administració i funció pública del Parlament recull l'adequació a l'ordenament jurídic de les decisions i acords de la Mesa i la resta d'òrgans, i que en cas d'alguna disfunció o irregularitat o dubte es pot demanar que l'assessorament es completi o que la regularitat del procés sigui revisat per un lletrat de la cambra.
"Doncs bé, en aquest cas, si bé determinats membres de la Mesa van demanar vista de l'expedient, la majoria de la Mesa no va considerar necessari demanar un informe als Serveis Jurídics", denuncia, a més d'afegir que "s'ha tornat a posar en qüestió, tant el poder fer ús d'aquest instrument de supervisió de la regularitat dels procediments administratius com de la independència i objectivitat del lletrat en considerar que la seva situació de dependència orgànica respecte de la secretària general posen en entredit la seva independència".
Andreu assegura que el procés de selecció de la borsa d'uixers interins ha estat posat a disposició de la Mesa i que tant la nota interna jurídica del departament de recursos humans com l'informe dels serveis jurídics "aprecien únicament algunes irregularitats de caràcter formal no invalidant que res tenen a veure amb el fet que un dels aspirants tingués un grau de parentiu amb la secretària general".
No és una assumpció de responsabilitat
La secretaria general assegura que és conscient que la seva dimissió abans que l'Oficina Antifrau emeti el seu informe -la publicació del qual es considera imminent- i abans que la Mesa es pronunciï en relació al seu silenci sobre el fet que el seu fill optés a les oposicions per a una borsa de treball d'uixers interins pot donar a entendre que assumeix alguna responsabilitat en relació a aquest extrem. "I no és així", assegura.
"Al meu entendre, l'ètica i l'estètica, com la moral, no són úniques, ni tan sols quan són públiques, llevat que es recullin en una norma o protocol que els diferents actors han d'observar", subratlla, a més d'afegir que tot i respectar el parer d'aquells que consideren que havia d'haver informat a la Mesa sobre aquestes circumstàncies, personalment considera que un cop garantit el principi d'igualtat de tracte amb la seva no participació al procediment, era "més respectuós envers la Mesa", no donar informació en relació a cap dels aspirants, "que també tenen dret a què es respecti llur intimitat, imatge i dades personals".