L'exconseller Lluís Puig (JxCat) no ha pogut votar com a diputat electe en la sessió constitutiva del Parlament que s'ha celebrat aquest divendres. Puig, que es troba exiliat a Bèlgica a causa de la persecució de l'Estat al Govern de Carles Puigdemont, havia delegat el seu vot.

No obstant això, la Mesa d'Edat ha rebutjat la delegació del vot de Puig a causa del vot dels dos secretaris: David González (PSC) i Alberto Tarradas (Vox). El president de la Mesa, Ernest Maragall (ERC), hi ha votat a favor.

 

Un dels primers en reaccionar a aquesta decisió ha estat el president Quim Torra. "Quina tristesa i quina vergonya que el Parlament comenci excloent el vot del diputat Lluís Puig", ha escrit en un tuit.

Com a resposta a això, la CUP ha cedit un dels seus vots a l'exconseller com a "mostra de solidaritat antirepressiva".

Puig, una derrota per a Espanya

Ambdós partits unionistes no han perdonat, doncs, que Puig s'hagi exiliat a Bèlgica després d'haver estat cessat com a conseller de Cultura per l'aplicació de l'article 155. 

El passat mes de gener, Bèlgica va decidir definitivament que no extradiria l'exconseller a l'Estat espanyol. Ho va decidir concretament el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les, després que la Fiscalia espanyola presentés recurs a la sentència del 7 d’agost que determinava que el Tribunal Suprem espanyol no era competent per al judici.

El mateix jutge emissor va retirar les dues euroordres de detenció anteriors. La primera, el desembre del 2017, i, la segona (que van haver de refer diverses vegades per múltiples defectes de forma), el juliol del 2018, quan Alemanya va denegar-la perquè els delictes de rebel·lió i sedició no encaixaven amb els tipus de delictes alemanys. El dia següent que es produís aquesta decisió, la fiscalia belga va decidir no recórrer-la.

El precedent per als eurodiputats

Puig ha creat un important precedent per als eurodiputats exiliats de JxCat, als qui, precisament aquesta setmana, el Parlament Europeu els hi va retirar la immunitat a causa de la petició del suplicatori per part de la la justícia espanyola. Ara bé, tant Carles Puigdemont com Toni Comín i Clara Ponsatí seguiran exercint d'europarlamentaris i serà la justícia belga qui decideixi si els extradeix a Espanya o no.