El sector crític d'Esquerra Republicana, el Col·lectiu Primer d'Octubre, rebutja frontalment l'amnistia que proposa la direcció republicana de cara a les negociacions amb el govern espanyol per la possible investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. En un comunicat, el Col·lectiu considera que l'amnistia només beneficiaria als "repressors" i asseguren que "en cap cas l'hem de posar sobre cap taula de negociació amb l'Estat". 

L'1-O, vigent

A més, els crítics amb la direcció d'Oriol Junqueras i Marta Rovira recorden el referèndum del Primer d'Octubre i el consideren com a vàlid: "L'1 d'octubre vam votar en un referèndum d'autodeterminació i hem de reivindicar la legitimitat el seu exercici i del seu resultat. Votar no és cap delicte que hagi de ser amnistiat", asseguren. Així mateix, comencen el comunicat recordant l'amnistia del 1977, amb el qual consideren que "es va vendre com una concessió a les persones represaliades per la dictadura".

El Col·lectiu interpreta que l'amnistia del 1977 va servir per "evitar que els crims del franquisme fossin jutjats per tribunals internacionals". De fet, recorden com, històricament, ERC ha reivindicat la derogació d'aquella llei d'amnistia i restaurar la memòria històrica, "jutjant com a tals els crims del règim colpista". 

"La història es repeteix"

Els crítics d'ERC subratllen que ara "la història es repeteix" i recorden que l'autodeterminació està emmarcada en els drets civils i polítics "emparats per les Nacions Unides". "Si els catalans no vam cometre cap delicte derivat del referèndum, que va ser vàlid i legítim, els únics que van cometre actes delictius van ser aquells que van reprimir i perseguir aquest legítim dret", diuen en el comunicat. Volen que es jutgin "els repressors", en comptes de fer-ho als independentistes. 

El comunicat dels crítics a Junqueras arriba en un context en el qual els republicans han perdut més de 300.000 vots, tant a les eleccions municipals i a les generals. A més, els republicans han perdut 7 diputats al Congrés a les passades eleccions generals del 23 de juliol. Per això, el Col·lectiu s'ha mostrat crític amb el rumb d'Oriol Junqueras i Marta Rovira i és que asseguren que l'independentisme ha de tornar a la unilateralitat. 

Els republicans també van votar a favor de la presidència de la socialista Francina Armengol i exigeixen l'amnistia com a contrapartida per a una possible investidura de Pedro Sánchez. Pel que fa a Junts, els de Turull van aconseguir en les negociacions l'oficialitat del català a la Unió Europea; l'ús del català al Congrés; i les comissions d'investigació de Pegasus, del 17-A i l'Operació Catalunya. Tant els republicans, com Junts, han pactat també amb PSOE i Sumar la constitució de grups propis a la cambra baixa espanyola.