El corrent crític d'Esquerra Republicana (ERC) Col·lectiu Primer d'Octubre ha reiterat la seva oposició a què el partit doni suport a una eventual investidura del líder del PSC, Salvador Illa, per ser president de la Generalitat. Enmig de les negociacions entre socialistes i republicans, que podrien tancar-se la setmana vinent, si bé l'acord que sorgeixi haurà de ser ratificat per la militància, el col·lectiu crític ha publicat aquest divendres un nou comunicat a les xarxes socials per reclamar a la direcció del partit un viratge d'estratègia: "No ens ha de fer por anar a una repetició d'eleccions", afirmen.

El col·lectiu assevera que en cap cas els republicans poden fer president Salvador Illa, "una persona que va aplicar amb devoció la repressió contra els polítics independentistes des del 2017". "No oblidem que Salvador Illa es va manifestar a l'octubre del 17 de bracet de [el cap de la diplomàcia europea i històric socialista, Josep] Borrell, Ciutadans, Vox i PP contra l'independentisme. No podem acceptar de cap manera que ERC faciliti amb els seus vots que la Presidència de la Generalitat (…) acabi en mans dels qui ens volien empresonats", apunten en la nota.

Els crítics amb la línia oficial del partit argumenten que "cap promesa de compliments futurs" pot avalar el suport a Illa, al·legant que les promeses del govern espanyol i del PSOE "tenen zero credibilitat". En aquest sentit, remeten a la promesa de l'expresident del govern espanyol i exlíder socialista José Luis Rodríguez Zapatero el 2003 de donar suport a l'Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya. També als "incompliments sistemàtics d'inversions de l'Estat a Catalunya".

"Prou engrunes, prou promeses", sentència el Col·lectiu 1-O d'ERC, que insta la direcció del partit que ara mateix encapçala Marta Rovira en solitari a "posar en primer pla" de les polítiques d'Esquerra i "de qualsevol diàleg amb l'estat espanyol" la voluntat de ser un estat independent. A més, també reclamen que el diàleg que s'ha de prioritzar és "amb altres forces independentistes" per teixir una estratègia compartida.

El col·lectiu finalment posa sobre la taula la possibilitat que no hi hagi cap investidura i que es produeixi la temuda repetició electoral, un escenari incert en el qual ERC podria enfonsar-se encara més de la batacada que ja van patir el 12-M. Amb tot, ho plantegen com un escenari desitjable com a una oportunitat de tornar a provar de veure si l'independentisme aquesta vegada sí que suma, si bé el baròmetre del CEO apunta al fet que hi hauria un resultat similar. "No ens ha de fer por anar a una repetició d'eleccions. Hem d'explicar als nostres votants que poden confiar en nosaltres de nou perquè sempre posarem la bandera de la independència per davant de tot i que mai cap independentista serà el nostre adversari", al·leguen. 

ERC mira de convèncer la militància

Precisament aquest comunicat coincideix avui amb una entrevista de la vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d'ERC, Raquel Sans, al 3/24, en la qual ha apel·lat a la militància perquè reflexioni sobre els potencials beneficis i l'avenç de sobirania que podria aconseguir Catalunya, sobretot en matèria fiscal, a través de l'eventual acord per investir Illa. Sans ha argumentat que "la realitat" de la situació política és que l'independentisme no ha aconseguit sumar, però ha defensat que s'obre aquesta via de negociació amb el PSOE per a un "bon acord" en benefici de Catalunya: "La independència és més fàcil quan tens la clau de la caixa que quan no la tens. Això la militància ho pot valorar en positiu", ha afirmat. En aquest sentit, Sans ha llançat la pregunta si una hipotètica repetició electoral, en cas que no hi hagués cap investidura, podria canviar alguna cosa: "L'independentisme podria sumar i capgirar-ho?", ha inquirit la portaveu republicana, que ha apel·lat directament la militància d'ERC, "acostumada al debat i la reflexió", sobre la qual assegura que "prendran la millor decisió per al país" com "sempre".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!