Dues formes d’entendre la relació amb l’independentisme. Així s’ha estrenat la setmana. Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han començat aquest dilluns obrint les seves respectives carpetes sobre l’independentisme. El president del govern espanyol ha tret pit dels indults i ha defensat haver arribat a diversos pactes amb Esquerra Republicana i Bildu durant la passada legislatura; mentre que el líder del PP ha promès endurir la seva posició amb el sobiranisme, ser més punitivista i revisar totes les lleis que han comptat amb el suport de l’esquerra abertzale. Tots dos, també, s'han pronunciat sobre l'alcaldia de Barcelona, ara en mans del socialista Jaume Collboni gràcies als vots del PP i els comuns.

Es tracta d’una campanya de polarització i així s’ha traduït en aquest inici de setmana en la qüestió dels independentistes catalans i bascos. Sánchez ha assegurat, per exemple, haver “canviat d’opinió” sobre el sobiranisme, un argument per justificar els seus canvis de posicionaments respecte de quan encara no era president del govern espanyol. “He hagut de prendre decisions molt complicades en el tema català”, ha manifestat en una entrevista a Onda Cero en la qual ha sortit en defensa dels indults als presos polítics catalans. “La política està per resoldre problemes” i “per no donar més corda a la venjança”, ha opinat.

L’estratègia de Sánchez ha passat per treure pit de la seva gestió a Catalunya, fins al punt que ha assegurat que el país és “un dels principals actius” de la seva acció de govern. “Catalunya era una de les grans preocupacions dels espanyols i ara ja no ho és”, ha manifestat el president de l’executiu en referència a quin era l’escenari quan ell va arribar a la presidència del govern espanyol i quin és el taulell de joc actual.

A l’altra cara de la moneda, Feijóo ha presentat un decàleg que ha promès tirar endavant si després de les eleccions generals del 23-J arriba a La Moncloa: recuperar el delicte de sedició i augmentar les penes per corrupció, a més de remetre al Congrés dels Diputats una nova llei del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per garantir "la independència" dels jutges, magistrats i fiscals.

Aquest decàleg també inclou promeses allunyades dels aspectes relacionats amb l’independentisme. Per exemple, el líder del PP ha promès una reducció dels ministeris i una auditoria de l’administració. Ha posat també sobre la taula una rebaixa d’impostos, començant per l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes. Feijóo també ha afirmat que la "lluita per la igualtat i contra la violència de gènere" serà "una política transversal i allunyada del partidisme". També ha promès que convocarà una conferència de presidents per fixar un calendari de treball sobre fons europeus, polítiques d'aigua i finançament autonòmic, i situarà com a prioritat d'Estat la presidència espanyola del Consell Europeu.

Sánchez i Feijóo, sobre Bildu

No obstant això, el decàleg també parla de Bildu. Concretament, el líder del PP, aspirant a substituir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol després del 23-J, s’ha compromès a revisar “una a una” les lleis on el vot de Bildu ha estat decisiu per aprovar-les durant la darrera legislatura.

Pedro Sánchez, d’altra banda, ha volgut treure ferro als seus pactes amb Bildu durant els darrers anys. Ha assegurat que és injust afirmar que durant aquests darrers anys hi ha hagut un pacte de legislatura entre el PSOE i la formació de l’esquerra abertzale. Per a argumentar-ho, ha afirmat que els únics pactes als quals s’ha arribat amb aquest partit ha estat en lleis determinades, però que no hi ha hagut cap pacte per a la legislatura, i encara menys de govern. “Hi ha algun ministre del meu govern que sigui de Bildu?”, ha preguntat retòricament el president socialista.

Feijóo, sobre Barcelona: "Ha guanyat Espanya"

Tant Sánchez com Feijóo s'han pronunciat aquest dilluns sobre l'entrega de vots del PP i els comuns al PSC perquè Jaume Collboni es proclamés nou alcalde de Barcelona. El president del govern espanyol n'ha tret pit afirmant que els socialistes, a banda de "ser a Catalunya la primera força", ara han aconseguit l'alcaldia de la seva capital. Feijóo, per altra banda, ha confirmat la maniobra d'Estat a Barcelona i ha insistit que, amb l'alcaldia en mans de Jaume Collboni, "ha guanyat Espanya".

De totes maneres, Sánchez ha ironitzat que Feijóo "s'hagi convertit ara en un estadista". Ha assenyalat que el PSOE ha fet el mateix a Pamplona, entregant l'alcaldia a UPN i no a Bildu. Aquestes declaracions del president espanyol han arribat també l'endemà que Feijóo analitzés que, amb el pacte de Barcelona "han guanyat els espanyols".